Home / Православље / „Атанасије: Један животопис“ – промоција књиге о владици који је „живео косовски завет“

„Атанасије: Један животопис“ – промоција књиге о владици који је „живео косовски завет“

 

 

Промоцијом књиге „Атанасије: Један животопис“ и изложбом фотографија „Твоје од твојих“, епископи, свештеници и верници одали су у Грачаници почаст и присетили се прошле године преминулог владике Атанасије Јевтића, истакавши да је „живео Косово, писао о Косову и живео косовски завет“.

„Само његово присуство је значило, недостаје нам и у Херцеговини и на Косову и Метохије и у архијерејском сабору. Владика Атанасије је живео Косово. Он није само писао о Косову он је живео завет косовски. Он је доживљавао Косово као најсветију нашу земљу коју смо примили са великом одговорношћу, да живимо Косово и да то предамо будућим генерацијама наше деце“, рекао је епископ рашко – призренски Теодосије поводом промоције књиге и изложбе.

Књигу Атанасије: Један животопис написао је епископ западноамерички Максим.

„У књизи Атанасије: Један животопис сабрани су многи знакови и путокази који прате духовно веома живописан пут владике Атанасија херцеговачког, као и многобројни детаљи који оцртавају његов портрет. Шта овај духовни лик тачно значи за савременог човека није лако сажети и у кратким цртама описати. Отуда потреба за књигом која би послужила као водич кроз његово путешествије“, навео је владика Максим.

 

 

Игуман манастира Светих Архангела отац Михаило присетио се како су Владика Атанасије и он, у првим годинама након бомбардовања, Србима из новобрдског краја набавили нафту, како би могли да обаве жетву.

„Владика Атанасије је по нашим душама и срцима поорао бразду своју и тиме постављао и сејао пшеницу вере, Верујем да ћемо уз Божју помоћ и ми моћи да наставимо тим путем“, рекао је игуман Михаило на скупу у Грачаници.

Изложба фотографија Твоје од твојих обухвата четири периода из живота владике Атанасија.

Прати његов животни пут од родне Брдарице до монашења, потом од јеромонаха до епископа херцеговачког, касније умировљеног али до последњег дана активног у послушању богу и народу.

Јеромонах манастира Тврдош код Требиња Теофил Петровић уредио је фотографије које бележе сваки битан моменат Владике Атанасија, од тренутка када је као млади монах испијао чај у друштву Иве Андрића и Јустина Поповића, до часа када ужурбаним кораком хита главном улицом у Приштини, разореном Нато пројектилима.

 

Принц Филип Карађорђевић присуствовао је промоцији књиге и изложби фотографија, рекавши да када му неко помене владику Атанасија, оно што му одмах падне на памет су Косово и Метохија.

 

 

„Много ми је говорио о Косову, стално је бринуо о Косову, о светињама и народу који овде живи. Имао је моћ да у срцима људи унесе љубав према Косову и Метохији и да та љубав постане безгранична и ванременска. Могу слободно да кажем да управо захваљујући Владики Атанасију данас имам овакав однос и оволику љубав према Косову и Метохији, али и потребу и жељу да овде будем што чешће, да упознам што више људи и заједно са супругом Даницом и сином Стефаном будем део ове заједнице на Косову и Метохији, заједнице коју чине најбитнији и најважнији људи нашега времена, а то су Срби који остају и опстају на Косову и Метохији заједно са нашим Владиком Теодосијем и његовим свештенством и монаштвом“, изјавио је принц Филип.

Промоцију књиге и изложбу фотографија приредили су Галерија уметности Приштина са седиштем у Грачаници, Дом културе и Епархија рашко-призренска.

 

ИЗВОР:РТС

About admin

Check Also

Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Трифуна , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

  Српска православна црква прославља данас Светог Трифуна, који се у народу слави као заштитник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *