Home / ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ / Бранко Станковић, аутор „Kвадратуре круга“ – Херцеговци су остали честит народ и сачували су душу

Бранко Станковић, аутор „Kвадратуре круга“ – Херцеговци су остали честит народ и сачували су душу

 

И у овим тешким временима када је инфекција вируса корона свуда око нас у Требиње је дошао аутор познате емисије “Kвадратура круга” новинар Бранко Станковић. Његова емисија је специфична јер је свака прича пуна емоција, љубави, искрености, порука, што обичан гледалац препознаје и са радошћу и нестрпљењем очекује нове приче. Тих прича од фебруара 2002. године до данас је испричано око 2.000 сваке суботе на РТС-у.

Станковић каже за Требиње Ливе  да снима двије емисије о Херцеговини (везане и за Требиње).

“Требиње је један од најљепших градова, а носим га у души и у срцу. Kоријени су ми одавде и мирисе, тло и камен осјећам у крви. Из племена сам Дробњака које се из ове Херцеговине преселило у Стару Херцеговину и дошло до Жабљака, село Мокро (засеок Станковићи) и онда се спустило до Ужица”, са поносом прича Станковић.

 

 

У Требињу је посљедњи пут био 2000. године када су пренесени земни остаци Јована Дучића из Америке у најјужнији град Републике Српске. Уз пјесме и прозу чувеног поете је стасавао као “клинац” и учио се животу.

“Херцеговци су још остали честит народ и сачували су душу иако кажу ‘Лукав као Херцеговац’. Није тако, јер се он кроз вријеме морао сналазити и та лукавост је изњедрена само из тог разлога. Херцеговци су још сачували много традиционалног у вриједносном систему као што су поштовање и лијепа ријеч, а и држе задату ријеч. То је оно што мене уздиже као човјека”, говори Станковић.

 

 

 

На телевизији и у кварту у којем живи познаје двојицу Херцеговаца. Један има кафић и Требињац је. Са њим се поздравља као са рођаком, као са најближим родом.

“Сигурно је записано у нашим генима тај камен, крш и мириси тих трава. Стали смо уз ријеку и ја сам одмах препознао дивљи оригано којег сам набрао прије 20 година у манастиру Тврдош док је цвјетао. Оригано је медитеранска биљка и овде све мирише на Медитеран. Таква је конфигурација да сте издвојени од мора, а опет имате све као да сте на мору”, искрен је Станковић.

Мали простор Херцеговине изњедрио је многобројне пјеснике, писце, глумце, спортисте који су познати не само у регији, већ у европским и свјетским оквирима. Наш саговорник нам каже да он има своју теорију да су поднебље и иста надморска висина изњедри људе оваквог или онаквог карактера.

 

“Човјек равнице не треба се много мучити за разлику од онога са камена. Човјек равнице није гостољубив као онај који је на кршу стварао и отимао од камена. Он увијек даје више другом човјеку, а онај у равници има више и штедљивији је. Људе са камена је тјерао живот да се муче и изњедре другачију душу, гостопримство”, рекао нам је Станковић, који је у Требиње дошао на позив Удружења Kоњичана Републике Српске” у Требињу.

На крају разговора за Требиње Ливе  Станковић каже да један дио његове екипе до сада никада није био у Требињу, али да су сви одушевљени љепотом града, топлином и срдачношћу људи.
Станковић је снимио другу емисију о страдању породице Голубовић и страдању Срба из Kоњица током рата. Емисија ће бити приказана почетком октобра.

/trebinjelive.info/

About admin

Check Also

Икона на којој су апостоли Петар и Павле са дјечацима Петром и Павлом Голубовић

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *