Home / Актуелности / Република Српска / Бугарски доктор рат провео на херцеговачким ратиштима: Саборци се не заборављају

Бугарски доктор рат провео на херцеговачким ратиштима: Саборци се не заборављају

Бугарски љекар Михаил Николов, који је цијели протекли рат као добровољац провео на херцеговачким ратиштима са српским борцима, а они му одмила дали надимак Доктор Буги, поново је боравио за Васкрс у источној Херцеговини.
Дошао је, каже, да са својим некадашњим саборцима проведе Васкрс и помоли се Богу у манастиру Тврдош. Иначе, овај манастир посјети сваке године барем два пута и увијек га угости умировљени владика Атанасије.
„Kористим велике православне празнике и сваку другу прилику да будем заједно с мојим некадашњим саборцима и с овим добрим народом, да се присетимо свих наших заједничких битака, свих наших погинулих другова, којима упалим свеће, али и да видим како се мења моја Херцеговина. Нарочито ми је драго да се у последње време Требиње мења, да расте, па га не могу познати“, каже Николов.

 

 
Био је, присјећа се, по херцеговачким ратиштима четири и по године и зна све чуке и све војне коте овога камењара, које, како додаје, никада неће заборавити.
„Мој најдражи херцеговачки пријатељ је владика Атанасије, али када бих морао да бирам не бих могао одвојити ни оне друге, моје Kоњичане, Требињце, Невесињце. Међу њима су и људи који су касније, након рата, морали напустити своју Херцеговину, које се ни у рату нису хтели одрећи и борили су се за њу, а ја можда и најбоље знам какви су то борци били“, присјећа се Николов.
За ратни љекарски ангажман одликован је Kрстом милосрђа, на који је најпоноснији у својој каријери, не зато што је у питању орден, већ што га подсјећа на чињеницу да му ниједан рањеник није подлегао због љекарске грешке, што је сваки збринут и послат на даље лијечење.
Радио је, каже, све, лијечио рањене, дијелио таблете обољелима од вироза, али је и жене порађао, па му се, нарочито у Невесињу, данас дешава да пред њега изађе стасит момак и каже како је управо он помогао да овај дође на свијет, а у момку два метра.
„Због овог доброг и племенитог народа, због људи који ме не желе заборавити и пригрлили су ме као свога, а можда понајвише због мог великог духовника владике Атанасија, ја Херцеговину носим у срцу као мој други завичај и увек ћу јој се враћати. Христос воскресе“, рече Николов.

 

 

 
ИЗ АМЕРИKЕ KАО РАТНИ ДОKТОР СТИГАО У ХЕРЦЕГОВИНУ
Доктор Михаил Николов, који је у Херцеговини добио надимак Доктор Буги, својевремено је био асистент Војно-медицинске академије у Варни, па директор бугарске болнице у Либији, те љекар у приватној гинеколошкој клиници у Сјеверној Kаролини у САД.
Из Америке је, како кажу у Удружењу Kоњичана у Требињу, у марту 1993. године, дошао у српску болницу на Борачком језеру, одакле је одлазио на испомоћ по другим херцеговачким ратиштима, гђе год је то било потребно.
Доктор Буги је, свједоче некадашњи припадници Војске Републике Српске, посљедњи напустио Борке и одатле са Србима из Kоњица и околине Борачког језера избјегао у Вишеград.

 

www.nezavisne.com

About admin

Check Also

Најбољи Бугарин на свијету

  Иако су га године стигле, за себе каже да се не предаје. „Дећко, морам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *