Breaking News
Home / Православље / Црква / Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан, портал Срби из K оњица упућује искрене честитке!

Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан, портал Срби из K оњица упућује искрене честитке!

 

ПРАВОСЛАВНИ верници и СПЦ данас славе Аранђеловдан, односно Светог Духа арханђела Михаила.

 

 

 

Аранђеловдан је дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, Светог арханђела Михаила.

Црква процењује да је Аранђеловдан као слава по броју верника на другом месту, после Светог Николе

Сваки човек на дан крштења добије свог анђела, који се назива анђео мирни, верни учитељ, чувар душа и тела. Ти анђели чувају човеку живот и здравље и пазе да човек, због свог незнања и  несмотрености не направи какву погрешку.

Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. На иконама се арханђел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, као борац, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер, према народном веровању, он у часу смрти узима људску душу.

У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је овај празник архистратига Михаила и осталих сила небеских у новембру.

Зашто баш у новембру?

Новембар је заправо девети месец од месеца марта, који се сматра тренутком стварања света. А девети месец после марта узет је због девет анђелских чинова који су најпре створени.

 

 

 

Обичаји и веровања на данашњи дан

Једно народно веровање каже да се према временским условима на овај дан, може одредити каква ће бити година. Каже се: какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа! У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе Светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. То ће анђео, који је стално уз вернике, казнити.

На овај дан, предање каже, ваља помоћи сиромашнима и немоћнима, дати им хране и пића, упутити топлу реч. Уколико то не учините, верује се да ће анђео који је стално уз вернике послати страшну казну. Они који испоље најважнију хришћанску врлину на Аранђеловдан, могу очекивати благост овог светитеља који ће вам испунити и ону највећу жељу.

www.novosti.rs

About admin

Check Also

Нови атак на Србе и Дан Републике Српске: Група мјештана тражила да се скине тробојка испред цркве у Коњицу

  Након Зенице, гдје је група младића запалила заставу Републике Српске и у Коњицу се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *