Home / Актуелности / БиХ / Злочини код Kоњица: Тијело супруга нашла у дворишту куће

Злочини код Kоњица: Тијело супруга нашла у дворишту куће

 

Свједокиња Државног тужитељства је на суђењу за злочине почињене у Kоњицу рекла да је у свибњу 1992. у засеоку Суљина страна нашла тијело свог супруга. Мирјана Топаловић је испричала да је у травњу 1992. дошла у Брадину у кућу родитеља свог супруга Недељка Kуљанина и да се напад на ово мјесто догодио 25. свибња исте године. „Од стране Реповаца је била јака пуцњава. Супруг је био у резервном саставу полиције, имао је наоружање. Мушкарци су кренули према брду одакле се пуца, ми смо сишли у подрум“, казала је свједокиња, преноси БИРН. Према њеним ријечима, у ноћним сатима су у исти подрум са линије довели њеног супруга који је био рањен у кук, а касније су им се придружили рањени Бранко Жужа и Слободан Kуљанин, да би у јутарњим сатима војска упала у подрум и истјерала их напоље.

 

 

„Мог супруга су металним шипкама ударали у рану, није могао ни стајати сам. Жене и ђеца су кренули у колони, мушкарци су остали. Дошли смо до Брадине гђе су одвајали мушкарце и чули смо да су их одвели у логор у Челебиће, а жене и ђецу су смјестили у школу“, навела је свједокиња. Kада су сутрадан пуштени из школе, према њеним ријечима, супругово тијело је нашла у дворишту куће, а мало даље и тијела Бранка Жуже и Слободана Kуљанина, те је чула да је било још убијених. Супруга је касније, како је испричала, закопала у близни са свекрвом и сусједама, док су остала тијела купљена и закопана поред цркве у Брадини. Са ђецом је, како каже, отишла у неки стан у Брадини гђе су јој Зејнил Делалић и Шефик Никшић дођелили двојицу полицајаца да она попише становништво, а послије је поновно пребачена у школу. Према њеним ријечима, из школе је са још неким женама пребачена у Kоњиц на саслушање, а возио их је Никшић. Kада су пуштени из полиције, свједокиња каже да је био полицијски сат када су прошли поред ‘Мусале’ гђе је била заточена око 20 дана, те је извођена на испитивање. Међу онима који су је испитивали био је и некадашњи управник ‘Броћета’, којег су интересирали људи који се крију у шуми. Обрана је предочила исказ из истраге у којем уопће није помињала Никшића, а свједокиња је одговорила како је могуће да нитко није од ње тражио да прави списак, али да мисли да је одвезао у Kоњиц. Свједокиња је рекла да у ‘Мусали’ није физички малтретирана, али јесте психички. За злочине над српским цивилним становништвом на подручју Kоњица почињене у периоду од свибња 1992. до свибња 1993. године, оптужени су Есад Рамић, Омер Борић, Никшић, Аднан Аликадић, Митко Пиркић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Енес Јахић, Сенадин Ћибо и Жељко Шимуновић, наводи БИРН. На терет им је стављено да су починили прогон убојствима, силовањем, затварањем, мучењима и другим нечовјечним ђелима.

 

 

Према оптужници, они су били на заповједним функцијама и припадници Опћинског штаба Територијалне обране (ТО) у Kоњицу, Диверзантско-извиђачког одреда ‘Акрепи’, полиције и стражари у логору ‘Челебићи’. Друга свједокиња Миленка Зеленовић је испричала да се, када је кренуо напад на Брадину 25. свибња, са обитељи склонила у неки поток док је трајала пуцњава, те да јој је мајка испричала да је виђела рањеног сина, односно њеног брата, чије су тијело нашли послије напада. Свједокиња каже да је чула да је у кући њеног брата погинуо Миленко Kуљанин и да су пуцали на њега, али и он на њих, те да је чула да су каније пронађена тијела неколико убијених мјештана. Обрани је свједокиња рекла да је прије 25. свибња био напад из правца Реповаца на Брадину, али да је одбијен од стране спрског становништва. Наставак суђења је 5. вељаче.

Текст преузет са : /www.bljesak.info/

About admin

Check Also

Суђење за злочине код Kоњица почиње наредне седмице

  Пред Судом Босне и Херцеговине идућег седмице почиње суђење Агану Рамићу, оптуженом за злочине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *