Home / О Коњицу / Насељлја / Брђани / Мало освећење храма Сабора Светих Апостола у селу Брђани код Коњица

Мало освећење храма Сабора Светих Апостола у селу Брђани код Коњица

 

У недељу 6. по Духовима, епископ Захумско херцеговачки и приморски Димитрије предстојао је чином малог освећења храма Сабора Светих Апостола у селу Брђани код Коњица. Саслуживали су му јереј Душко Којић, јереј Бранимир Боровчанин и ђакон Дејан Ивановић. Храм у селу Брђани подигнут је средином 20. вијека, разрушен у последњем рату али је и обновљен трудом народа овога краја.

 

 

 

Бесједећи након прочитаног јеванђеља преосвећени владика нагласио је да је сваки храм слика јединства Цркве. Тумачећи Свето Јеванђеље владика је истакао да у овом чудесном догађају, који се описује и код апостола Матеја и код Марка, да су људи који су помогли парализованом човјеку отворили своја срца и препознали Бога у лику Христовом за разлику од фарисеја и писмозналаца. Код Бога постоји само такав искрени и отворени однос, те код њега нема неправде и он се сваком срцу јавља исто и не прави разлике.

Након Свете Евхаристије и благосиљања славског хљеба и жита, владика је честитао и заблагодарио свима онима који су помогли да овај храм васкрсне. Нагласио је да треба да се трудимо да стекнемo Живот вјечни, да је смисао овог живота задобијање небеског блага а не овоземаљског.

Вјерне је поздравио и јереј Бранимир који је захвалио свима и пожелио да се сваке године окупљамо око ове васкрсле светиње.

 

 

вјероучитељ Милош Јањић

 

Фото: Марко Вучинић

eparhija-zahumskohercegovacka.org

16. јула 2023.

About admin

Check Also

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПАРОХИЈИ КОЊИЧКОЈ ЗА ПЕРИОД 01. ЈУЛА 2019.ГОД. – 31. ЈУЛА 2019.ГОД.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПАРОХИЈИ КОЊИЧКОЈ ЗА ПЕРИОД 01. ЈУЛА 2019.ГОД. – 31. ЈУЛА 2019.ГОД.   …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *