Home / Православље / Традиција / Обележавамо МАЛИ БОЖИЋ и ВАСИЉЕВДАН

Обележавамо МАЛИ БОЖИЋ и ВАСИЉЕВДАН


Мали Божић прати низ обичаја, а најважнији је свакако припрема василице – обредне погаче за срећу коју месимо у част Светог Василија.
Василица се у различитим крајевима Србије припрема на различите начине – негде од кукурзног, негде од белог брашна, а у одређеним деловима земље меси се и слатка василица са медом.

Има места где се поред ове погаче, месе и крофне у које се ставља новчић, баш као и у божићну чесницу.

Српска православна црква данас, 14. јануара (1. јануара по старом календару), обележава први дан нове године, али се слави и Мали Божић – дан посвећен обрезању Исуса Христа и Свети Василије Велики или Васиљевдан.

 

 

 

Ту је још читава гомила различитих древних обичаја, а ми вам доносимо неколико најинтересантнијих.

Некада су девојке овај дан користиле за гатање како би сазнале за кога ће се удати, па тако занимљива „метода“ стиже из Босне – у давна времена девојке би се пре сванућа пеле на таван и бацале одећу и обућу напоље. Ако ципела падне усмерена од куће, значи да ће се те године удати и то у правцу у коме је окренута ципела.

Практиковала се некада ујутро на Мали Божић да домаћица узме снег, утрчи у собу, баци га на децу и викне: „Бежи врућа, гоните студена!“. Веровало се да се тиме штите деца од температуре или грознице. После овога деца би скидала са себе одела и пребацивала их преко грана шљива или јабука, како би се „очистила од ваши“.

На овај дан у неким крајевима долази и полазник или положајник, а у селима поред Груже домаћица му једном пређом веже теме и доњу вилицу, а другим чело и затиљак, да звери не би напале стоку.

 

 

Устаљена је и навика да се данас пажљиво гледа у небо и посматра време. Ако на 14. јануар падне снег или буде облачно, чека нас родна година. Суво време, верује се, доноси и сушну годину пред нама.

Ипак, обичај који се задржао да данашњих дана јесте да се на на овај дан моли за избављење од свих невоља, за здрав ваздух, плодове земаљске, победу над над кривоверством… Такође, присутно је и веровање да се данас не треба свађати, јер ће људе у противном целе године терати баксуз.
С.П.

About admin

Check Also

Храмовна слава у Коњицу (ФОТО)

  Слава наше цркве св. Василије Велики хвала свима који су са нама подјелили радост …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *