Home / Актуелности / БиХ / ОТИМАЧИНУ ПРИЈАВИЛО 3.245 СРБА: ШТА је показала акција о информисању српског народа о промени катастарских књига у ФБиХ

ОТИМАЧИНУ ПРИЈАВИЛО 3.245 СРБА: ШТА је показала акција о информисању српског народа о промени катастарских књига у ФБиХ

 

 

ВЛАДЕ Републике Српске и Србије наставиће и наредне године заједничку акцију информисања Срба широм региона и света, који имају имовину у Федерацији БиХ, како у процесу усклађивања земљишних књига која траје у ФБиХ не би остали без власништва над земљом.

У овогодишњу акцију РС и Србије која је вођена два месеца, од септембра до новембра, јавило се 3.245 Срба из дијаспоре и региона који су пријавили да им је земља у Федерацији БиХ одузета јер нису ни знали да је у току усклађивање земљишних књига!

 

 

Ђорђе Радановић, координатор рада Канцеларије за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ, каже за „Новости“ да се у заједичкој акцији дошло до података да више од 100.000 Срба који су избегли из ФБиХ у рату треба да се јави како би ушли у процес уписа имовине на своју породицу.

– Срби у Федерацији БиХ имају грунт на преко 8.400 километара квадратних земље. То вам дође као осам Бањалука. Након што се око 500.000 Срба протераних у рату из ФБиХ расуло по региону и свету иза њих је остала земља – истиче Радановић.

Фото Новости

Ђорђе Радановић

Али, он каже да је Србима земља заузета одмах у рату, а да су они који су је присвојили почели да је обрађују или на њој граде објекте и секу шуму.

– Многи Срби су одмах после рата покушали да докажу да је земља њихова, али су власти ФБиХ то вешто одбијале. Сад након година притисака Срба са свих страна на Федерацију стигла је хармонизација земљишних књига, али опет на штету Срба – истиче Радановић.

Он каже да се хармонизација књига ради без знања Срба јер се те одлуке објаве по судовима у градовима ФБиХ где нема Срба, па они и не знају да би требало да се јаве у судове.

– Због тога смо повели велику акцију информисања српског народа протераног из ФБиХ да поново упишу имовину на себе. Кључ је да се проведу оставинске расправе пред судовима у ФБиХ и да Срби земљу која је и била њихова поново упишу на своје породице – истиче Радановић.

Фото скриншот РТРС

СТАДИОН НА ЗЕМЉИ КОВАЧЕВИЋА

СЛУЧАЈ породице Богдана Ковачевића из Бихаћа доказ је како је српска имовина отета одмах након почетка рата. Ковачевићи су имали 97 дунума земље у месту Изачић код Бихаћа. У рату су је запосели други и од тада је обрађују.

 

 

 

– На нашој земљи је направљен и стадион, а земљу је поделило неколико муслиманских породица. Чак је и нека канализација из околних села спроведена на наше имање. Да сам знао да ће нас ово снаћи, остао бих у рату да бранимо наше огњиште – испричао је Богдан Ковачевић, који данас са фамилијом живи у Аустралији.

ЛОКАЦИЈЕ

РАДАНОВИЋ каже да је акција обавештавања Срба протераних из ФБиХ открила и да су највише српске земље у ФБиХ заузели муслимани на подручју Бихаћа, Зенице, Сарајева, Мостара, Завидовића.

novosti.rs

About admin

Check Also

Срби из ФБиХ да покрену поступке оставинских расправа

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа позвао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *