Home / Актуелности / БиХ / Подигнута оптужница против Омера Борића за злочине у Коњицу

Подигнута оптужница против Омера Борића за злочине у Коњицу

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц Омера Борића /70/, који се терети за ратне злочине почињене над цивилима српске националности на подручју Коњица и околине.

Борић, који је држављанин Аустрије, терети се да је са другим припадницима Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц знао и морао знати да се његови подређени припадници војске, полиције и других формација спремају да почине и да су починили убиства, злостављања, премлаћивања, незаконита заточења у логоре, мучења и друга нечовјечна дјела над цивилима српске националности.

 

Тужилаштво Борићу на терет ставља да као надређени није предузео мјере да спријечи почињене злочине, те да није казнио починиоце, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводе незаконита хапшења и прогони више стотина цивила српске националности, оба пола и различите старости, који су били настањени у селима са већинским српским становништвом, одвођење заточених цивила у школу у Брадини, као и у логоре Челебићи и Мусала, убиство најмање 43 лица током напада на село Брадина од којих су посмртни остаци 36 жртава пронађени и ексхумирани.

Наводи се и убиство на нарочито окрутан начин Сретка Куљанина, те убиство Боре Глигоревић и Куреш Богдана, као и паљење православне цркве у мјесту Брадина, те свих породичних кућа и помоћних објеката и пљачкање имовине становништва српске националности.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочин против човјечности.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 167 свједока, једног вјештака и прилагањем око 470 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

СРНА

About admin

Check Also

У Брадини прије рата живјело 700 Срба, данас само двоје (ВИДЕО)

      У Цркви Вазнесења Господњег у Брадини код Коњица служена је литургија за …

2 comments

  1. Ima njih jos,Amir Begic, Jasna Dzumhur, doktori koji su naredjivali da zatvorenici daju krv,onako jadni i isprebijani i gladni.

    • Ima i hrvata koji su bili u mup-u Konjica pa i Bradinski zet je medju prvim znao za sve logore na podrucju Konjica(danas stoje ispred spomen obiljezlja na parastosu u prvim redovima),pa i u policiskoj stanici gde je radio,a nikad nije obavestio medjunarodne institucije.
      Kasnije bili pri HVO-o sta reci a mislim da i njih ceka clan 173.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *