Home / Православље / Ин Мемориам / Преминуо командант Невесињске бригаде Новица Гушић

Преминуо командант Невесињске бригаде Новица Гушић


Ратни командант Невесињске бригаде Војске Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата пуковник Новица Гушић преминуо је у Београду у 79. години.

Новица Гушић био је симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине.

 

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

– Шта је било чинити? Или под метак или бјежати. Са сузама у очима обратио сам се војсци: „Браћо Невесињци, зар и ви нећете бранити Невесиње? Не брукајте јунаштво и славу наших прађедова!“ – сјећао се касније Гушић тога дана.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачувани источна Херцеговина и Република Српска.

Пуковник Гушић, који је преминуо јуче у Београду, посљедњих година био је нарушеног здравља, а од туге за прерано изгубљеном кћерком и супругом никад није могао да се опорави.

 

Од легендарног команданта на друштвеним мрежама опраштају се бројни Невесињци, али и Херцеговци, који, како су написали, с тугом саопштавају да је изненадна смрт прекинула овоземаљски живот једног од највећих ратних хероја Херцеговине.

Опраштају се од човјека, како су написали, који је имао велики ауторитет, врсног војсковође и команданта.

Вријеме и мјесто сахране Новице Гушића биће накнадно саопштени.

Извор: СРНА

About admin

Check Also

Радослав Kалем упознаје нас са пољопривредним добром Емира Kустурице (репортажа)

  НА KУСТИНОЈ ФАРМИ УЗ KЛАСИЧНУ МУЗИKУ Радослав Kалем упознаје нас са пољопривредним добром Емира …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *