Home / Православље / Традиција / ПРЕОБРАЖАВА СЕ И ГОРА И ВОДА

ПРЕОБРАЖАВА СЕ И ГОРА И ВОДА


На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава. Зато овај празник називају и Љетња Богојављенска ноћ. Преображење је један од 12 великих хришћанских празника којим се прославља догађај на гори Таворској када се Христ “преобразио” и пред апостолима Петром, Јаковом и Јованом показао своју божанску природу.

Празник је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када се, како каже хришћанско предање, Христос пред апостолима преобразио и засијао као сунчева свјетлост.

На овај празник у цркви се, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дијели народу, а у крајевима гдје нема грожђа друго воће. Од овог дана, све се преображава – како природа, тако и људи, и за овај празник везани су многи обичаји и вјеровања.

Ако волите добро да попијете, најбоље је да данас ипак прескочите кафану. Народ каже да није добро да неко на Преображење борави у кафани да му не пређе у навику па постане згубидан и распикућа.

Из истог разолога и спавалице треба да се уздрже од спавања, да не би преко цијеле године били дремљиви и крмељави, а ни плакати се не ваља.

Некада је очигледно постојало вријеме када је послије средине августа бивало све хладније, а љето је пролазило. Тако је и настала изрека: “Преображење је, преображава се и гора и вода”.

Многи неће да окусе грожђе прије 19. августа јер се тек послије Преображења оно “преобрати” у зрело. Како овај празник увијек пада у вријеме госпоинског поста, данас се не једе месо.

У неким крајевима се беру љешници и преко цијеле године чувају за лијек, кад некога заболи уво. Вјерује се да ће, када се болеснику дају такви љешници да их поједе, он оздравити. Мајке на данашњи празник малој дјеци пришивају парице на одјећу да бих их заштитиле од демона.

Ово је посљедњи дан купања у ријекама – онога ко ово не поштује и послије Преображења се купа, ујешће змија, или ће се “пре’ладити и закачити неку болештину”, пише Блиц Жена.

Данас се грожђе сем у цркви дијели и на гробљу за покој душа мртвих.

Аутор: Српскаинфо

 

About admin

Check Also

Српска православна црква и верници обележавају данас Велике (зимске) задушнице

  На тај дан се посећују гробља и прислужују свеће на гробовима најближих и у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *