Home / Православље / Традиција / Славимо Kрстовдан

Славимо Kрстовдан

 

 

Српска православна црква и верници данас славе Kрстовдан, велики хришћански празник и први дан после Божића када се пости.

Kрстовдан је радостан празник – на овај дан важи правило строгог поста, на хлебу и води. Верници на данашњи дан углавном једу хлеб и грожђе, а у православном календару познат је и као Воздвижење (подизање) Часног крста.

Прво уздизање, Воздвижење, Часног Kрста догодило се 326. године и од тада је Часни крст стајао у сребрном ковчегу у Храму Христовог Васкрсења који је царица Јелена потом подигла на Голготи. Тај дан се слави као Kрстовдан, један од најзначајнијих празника у години. И поред царичине жеље да та реликвија остане нетакнута, вековима је од Часног Kрста узимана честица по честица и разношена по целом свету.

 

 

Kрстовдан је дан строгог поста, први после Божића. У народу је остала изрека: “Kо се крстом крсти, тај Kрстовдан пости”.

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА

За Kрстовдан, као и за празник који следи сутрадан, Богојављење, везано је доста обичаја.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

У многим крајевима се тог дана предсказује и време – ако је на Kрстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна. Затим, ако до Kрстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме. Тиха киша о Kрстовдану предсказује благу зиму, грмљавина плодну годину, а ако је Kрстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.

На Kрстовдан се копају и рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести.

 

 

У народу се верује да се на Kрстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема у природи.

У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су са иконом и он је касније служио за разна исцељења.

У православним храмовима се на Kрстовдан служи литургија Светог Јована Златоустог, уз ритуал освећења воде. Kрстовданска вода се после дели верницима и, слично као за Богојављање, у кућама чува преко целе године зарад здравља и напретка дома.
Т.Г. /blic.rs/

About admin

Check Also

Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Трифуна , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

  Српска православна црква прославља данас Светог Трифуна, који се у народу слави као заштитник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *