Breaking News
Home / Актуелности / БиХ / Срби из Kоњица три деценије чекају правду

Срби из Kоњица три деценије чекају правду


Скоро три деценије Срби из Kоњица вапе за правдом. Питају се да ли ће ико одговарати за убиство око 180 српских цивила међу којима седам малољетника. Требињска полиција свако мало шаље извјештаје, а они се гомилају у ладицама сарајевскох правосуђа.
Недавно су подијели извјештај против 23 лица која се сумњиче да су починила кривично ђело „Геноцид“ и кривично ђело „Ратни злочин против цивилног становништва“, а и „Уништавање културних и историјских споменика.

 

 

 

„Пријављена лица се сумњиче да су у својству одговорних лица, за подручје општине Kоњиц, а по претходном договору са надређеним, у периоду 1992-1995 године, током трајања ратних дејстава, сами или скупа планирали и организовали систематичан напад, усмјерен против цивилног становништва српске националности“, каже Јелена Биберџић, портпарол ПУ Требиње.

На списку су између осталих Харис Силајџић, некадашњи министар у БиХ и тадашњи предсједник општине Kоњиц Русмир Хаџихусеиновић. Неки од осумњичених нису међу живима, а један од њих је и Алија Изетбеговић. Страховит злочин почињен је у селима Блаце и Брадина, али и у коњичким казаматима Челебићи и Мусала. Убиства, силовања, прогон Срба и паљење српских села Kоњичани не заборављају.

„Ево ми 30 година послије још немамо ниједну правоснажну пресуду за те злочине за које постоје ноторне чињенице. Тужилаштво и Суд БиХ су сада на једном великом испиту а ми немамо повјерење“, каже Зоран Пологош, предсједник Удружења „Kоњичана Републике Српске“.

 

 

 

До сада постоји само пресуда за логор „Челебићи“, и још неколико појединачних пресуда каже Пологош и пита се да ли ће икада ико одговарати за села Блаце и Брадина. Само зато што су Срби на подручју Kоњица убијене су 383 особе. Спаљено је на десетине српских села, а од око 7.000 сада у овој општини живи нешто више 200 Срба. Полиција је до сада поднијела око 50 извјештаја.
Извор: АТВ

About admin

Check Also

Најава обиљежавања Дана страдања Срба из Коњица

  Позивамо Вас да својим присуством увеличате обиљежавање Дана страдања Срба из Kоњица, које се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *