Home / Православље / Српска православна црква и верници данас обележавају Велики петак

Српска православна црква и верници данас обележавају Велики петак

 

Верници и црква данас обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христ осуђен и разапет на Голготи, где је и умро. Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и за њега се везује велики број обичаја и веровања.

Постоји много обичаја за Велики петак, а један је ПОСЕБНО ДРАГ ЖЕНАМА: Данас урадите ОВУ СИТНИЦУ и већ вечерас сазнаћете ВАЖНУ СТВАР

 

Верници и црква данас обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христ осуђен и разапет на Голготи, где је и умро. Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и за њега се везује велики број обичаја и веровања.
Данас се Црква сећа догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу – од тренутка када је Исус изведен пред суд Понтија Пилата, па све до момента када је скинут са крста и положен у гроб који су чували војници како би спречили да неко украде тело.

Због тога је реч о најтужнијем хришћанском празнику. Данас се строго пости, не пева се, не весели се, а до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер она симболизују радост, него се верници позивају у храм дрвеним клепеталима.

На Велики петак се у храмовима износи плаштаница на посебно украшен сто који симболизује Хритов гроб Христов, испред олтара. У неким крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању ако се у том тренутку помоле Богу и помисле неку лепу жељу, она ће им се сигурно остварити.

 

 

Данас не узимајте игле и ексере… стари кажу, не ваља се! Овај дан се назива и “Распети петак”, па се верује да данас не ваља дирати оштре предмете да се не би “повређивале Исусове ране”. Због тога данас обућари и кројачи не раде.

У неким деловима Србије верује се да данас вештице бацају чини, па се деца не пуштају из дворишта. Слично, верује се да ће девојке које на данашњи дан узберу цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати онога ко им је суђен.

Једине које данас вредно раде су домаћице! Оне већ увелико фарбају јаја, а како направити оно најлепше, тајна је коју свака љубоморно чува.

Т.Г.

About admin

Check Also

СПЦ прославља Младенце

Православна црква и њени вјерници данас прослављају Младенце, спомен на Светих четрдесет мученика севастијских, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *