Breaking News
Home / Актуелности / БиХ / Удружење Коњичана: Законом о становима у ФБиХ Срби дискриминисани по ко зна који пут

Удружење Коњичана: Законом о становима у ФБиХ Срби дискриминисани по ко зна који пут

 

Срби у ФБиХ су, ко зна који пут, класично дискриминисани предложеним измјенама два закона о становима које је усвојила федерална Влада, јер ће им, ако би прошли и парламентарну процедуру, бити исплаћени много мањи износи од реалне тржишне вриједности стана, изјавио је предсједник Удружења Коњичана Републике Српске Зоран Пологош.

Пологош је нагласио да је то циљана дискриминација јер је ријеч већином о војним становима и да не би било добро да ти закони буду усвојени у федералном парламенту.

Он је навео да се не може говорити о надокнади за станове, него о класичној отимачини српске имовине, наводећи да Србима треба омогућити да своје станове у ФБиХ откупе по стварној, тржишној цијени.

„То значи, рецимо, да ће за стан у Сарајеву изграђен за Олимпијске игре 1984. године од 50 метара квадратних, вриједности око 200.000 КМ, бити исплаћено само око 30.000 КМ, односно око 15 до 20 одсто стварне вриједности стана“, рекао је Пологош.

Он је истакао да су Срби у Коњицу већином већ откупили своје станове и да је преостало њих око пет одсто, који још нису.

Влада ФБиХ усвојила је 9. јануара Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, који су потом упућени у парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

 

 

 

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Срна

About admin

Check Also

Божићна честитка Удружења Kоњичана Републике Српске

  У име Удружења Kоњичана Републике Српске и у своје лично име честитам најрадоснији хришћански празник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *