Home / Удруженја Коњичана / Удружење Kоњичана Републике Српске / Удружење Коњичана Републике Српске : Хвала Ти оче Милане

Удружење Коњичана Републике Српске : Хвала Ти оче Милане

Оцу Милану, његовој породици и Коњичанима,

Жао нам је што одлазиш, драго нам је што долазиш…

Управо ове ријечи сам ти рекао сазнавши да си, након 13 (тринаест) година мукотрпног рада, изградње, обнављања, освећења православних храмова, цркава, капела и гробаља на подручју општине Коњиц, обнављања међунационалног повјерења, људскости, хуманости и свега осталог, премјештен у требињску парохију.

Зато ми, као Удружење Коњичана Републике Српске, осјећамо се дужним да напишемо пар ријечи о Теби и Твом битисању у Коњицу.

 

Оно што си Ти учинио у Коњицу за вријеме твог надахнутог парохијанства, дошавши на рушевине, безнађе, сатрте односно потпуно уништене међунационалне односе, у непознато, без друга, пријатеља, не клонувши духом него си кренуо са ледине, са својом Данијелом, и обновио све што се обновити могло, а то су успјели само неки велики божји подвижници, потпуно предани циљу овоземаљском. Обнављајући храмове, цркве, капеле и гробља која су данас у бољем стању него што су била у вријеме када смо живјели на тим подручјима, обнављао си и оно што је најбитније и највриједније, обновио и успоставио људске односе, посијао сјеме љубави, мирио непомирљиво, праштао неопростиво, волио и био вољен, прилагођавао си се новој средини и она теби, и био прихваћен, вољен, пажен, чуван и поштован.

Коњиц је то и прави коњичани, који су те одмах завољели.

Хвала свим добрим људима који су ти увијек били на помоћи јер тешко је бити мањина било гдје, мањина је та која пати, мањина је та која се не уважава, која страда и која је на жалост и у овом несретном рату, било гдје да је била, и било које националности била, страховито страдала.
Зато, драга браћо и сестре, тамо гдје сте већина будите људи, будите као што је ова већина била према нашем оцу Милану Бужанину и његовој породици у Коњицу, јер је то примјер љубави, вјере, наде, толеранције и поштовања.

Када би смо ставили на тас ваге, све оно што су учиниле међународне и домаће невладине организације, разноразне институције, и Ти на помирењу, љубави и праштању, овај други тас би дебело превагнуо.

 

Не прихватамо да си отишао из Коњица, ти ниси отишао, ти си само привремено одсутан, Коњиц је твој дом, ми расељени, избјегли и живећи Срби из Коњица, којима си прирастао уз срце, ми твоји парохијани и вјечни пријатељи, очекујемо те за сваки већи црквени догађај у Коњицу, очекују те и твоји пријатељи Бошњаци и Хрвати за њихове највеће празнике, очекују те добри људи града Коњица свакодневно, јер си оставио неизбрисив траг.

ХВАЛА Ти оче Милане…
Добро дошао оче Дејане….

Удружење Коњичана Републике Српске

About admin

Check Also

Обиљежен дан страдања Срба из Kоњица

ГАЦKО, KОЊИЦ – Срби из Kоњица, који су током протеклог рата избјегли на простор источне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *