Home / Актуелности / Република Српска / УСКОРО, НОВА КЊИГА СРЕТЕНА ЈАКОВЉЕВИЋА СКРИВЕНА ИСТИНА ОД РАВНЕ ГОРЕ ДО НЕРЕТВЕ

УСКОРО, НОВА КЊИГА СРЕТЕНА ЈАКОВЉЕВИЋА СКРИВЕНА ИСТИНА ОД РАВНЕ ГОРЕ ДО НЕРЕТВЕ

 

Ускоро из штампе излази књига која вас неће оставити равнодушним, јер открива скривену и прећутану истину о ратним збивањима од Равне горе 1941 до Неретве 1943. Књига, која после седамдесет година открива  мало познате историјске податке о догађајима у долини Нертве.  У њој су сабрана   аутентична сведочења бораца, команданата свих зараћених војски, цивила, обичних људи чије су се судбине преламале у ратном вихору борбе против непријатеља и у пожару братоубилачког и грађанског рата.  Централна тема је битка на Неретви у пролеће 1943. о којој аутентично сведоче и припадници четничког Равногорског покрета – југословенске војске у отаџбини.

Аутор је више од 30 године радио и прикупљао грађу за ову књигу. Радио је као  спољни сарадник Одбора за истраживање геноцида  над српским  народом и другим народима Југославије у 20 веку – Српске академије наука и уметности у Београду.

 

 

Истарживана је обимна архивска грађа,  материјали Земаљске комисије  за ратне злочине и прикупљена су сведочења преко 250 учесника тих догађаја.  Тако је урађен трајни запис који ће да отргне од заборава те догађаје и остави истину за млада покољења. У књизи је преко 2.240 извора – фуснота са регистром  од 1250 личних имена и  550 географских назива.

У књизи је приказна појединачна судбина људи, од Равне Горе, источне Босне, Црне Горе до  Баније, Лике, Кордуна, Даламције.  Страдање српских избеглица са Баније , Кордуна и Лике, као и српског народа на Грмечу.  Тих сцена нема у Булајићевом филму. Покрет  од Крајине ка Херцеговини. Страдање  народа у мостарској, јабланичкој и коњичкој општини.

У књизи је дат одговор на велику дилему и створени мит о  генијалној варци  врховног команданта  рушењем моста у Јабланици,  о најхуманијој бици у историји ратовања.  О  оклеветаним четницима као бандитима и крволоцима – непријатељима властитог народа,  о скривеним злочинима усташа над остављеним рањеницима…

Објављен је и број погинулих  и убијених људи  – губици: немачких, италијанских, усташких, партизанских и четничких јединица. Затим, страдање цивилног становништва, од Немаца, Италијана, усташа, партизана и четника. Као и друга  страдња од поседица ратних дејстава.

Књига је обима преко 700 страна, формата Б-5 тврдог повеза, са  фотографијама и документима који се први пут објављују.

Књига је прошла стручну рецензију, добила похвале: од академика, универзитетског професора војне историје, писца и магистра филолошких наука, наравно и комшије, са Борачког језера,  професора историје. Све похвале годе, али ако те комшија не похвали  ,,од маст у пропаст“

 

 

ИЗДАВАЧИ:

Локал прес Београд

Сретен Јаковљевић 063 318 -650,   011 6548-013  е -маил: lokalpres@gmail.com

Удружење Коњична Републике Српске  – Требиње 

тел  065 847 037  e-mail: udruzenjekonjicanars3@gmail.com

 

У наредном броју објавићемо импресије стручних и угледних људи  који су прочитали рукопис књиге. 

 

Аутор Сретен Јаковљевић 

About admin

Check Also

Kустуричин глумац мајстор за стара јела

    Kоњичанин с требињском адресом Александар Сарић Сара у Требињу је познат као предсједник …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *