Breaking News
Home / Православље / Црква / У уторак почиње Божићни пост

У уторак почиње Божићни пост

 

 

У уторак, 28. новембра, вјерници Српске православне цркве почеће овогодишњи Божићни пост, који ће трајати све до 7. јануара 2024. године, односно до прославе Божића.

У данима поста, вјерници ће се припремати за обиљежавање једног од најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тијела и душе кроз исхрану, добра дјела и позитивне мисли.

 

 

 

Божићни пост траје 40 дана, а он није строг као Ускршњи. Има два аспекта: тјелесни и духовни, а оба су једнако важна и један не иде без другог.

Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Златоустог, тјелесни пост – односно уздржавање од хране животињског поријекла – нема користи за вјерника ако није повезан с духовним.

– Не говори ми “Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гњевног човјека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тијело мучио?“ – ријечи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа, који је, према предању, 40 дана провео у пустињи у молитви и постећи. Он је, иначе, раније трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донијета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избјегавају храну животињског поријекла 40 дана имају могућност тзв. “малог поста”, који траје седам дана.

Правила Божићног поста

Пост код православних вјерника значи неконзумирање хране и пића животињског поријекла, односно меса, млијека, јаја и животињске масти у периоду од 40 дана, до Божића.

 

 

 

На води се, односно строго, пости само сриједом и петком, док су понедјељком, уторком и четвртком уље и вино дозвољени, а суботом и недјељом се једе и риба. Дакле, то треба да изгледа овако:

– Сриједа и петак, пост на води

– Понедјељак, уторак и четвртак, пост на уљу

– Субота и недјеља, пост на уљу, уз дозвољену рибу

– Најстрожи пост је на Бадњи дан, када вјерници све до вечере посте искључиво на води.

 

Извор: АТВ

About admin

Check Also

Нови атак на Србе и Дан Републике Српске: Група мјештана тражила да се скине тробојка испред цркве у Коњицу

  Након Зенице, гдје је група младића запалила заставу Републике Српске и у Коњицу се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *