Home / Актуелности / БиХ / Ђечака од седам година су стријељали два пута: Годишњица страдања породице Голубовић

Ђечака од седам година су стријељали два пута: Годишњица страдања породице Голубовић

 

Ђечака од седам година су стријељали два пута: Годишњица страдања породице Голубовић
Петар и Павле Голубовић имали су само седам и пет година, када су заједно са својим родитељима, стријељани у Kоњицу у јулу 1992.

 

 

 
Њихови родитељи Ђуро и Власта били су професори у коњичкој гимназији и остали су у том граду, иако је већина Срба напустила Kоњиц. Вјеровали су да су безбиједни и да немају разлога за бригу и страх, јер никоме нису учинили никакво зло.

Припадници специјалне полиције су у ноћи 1. јула 1992. упали у њихов стан и одвели оца Ђуру, мајку Власту и њихове синове узводно уз Неретву и на пет километара од Kоњица их стријељали.

 

 

Игром случаја седмогодишњи Петар је преживио стријељање и када су злочинци отишли извукао се испод тијела убијених родитеља и у пола ноћи пошао да тражи помоћ. Дошао је до полицијског пункта у селу Бијела и испричао полицајцима шта се догодило.

 

 

 

Ти полицајци су га изручили истим људима који су убили његовог брата и родитеље, тако да је мали Петар од седам година по други пут стријељан!

О том злочину дуго се послије рата ћутало у Kоњицу. Тај мук први је прекинуо муслиман Анис Kосовац!

 

 

Анис је на улазу у православно гробље у Kоњицу подигао спомен плочу својим комшијама, друге вјере, ђечацима Петру и Павлу, која данас подсјећа и опомиње на нешто што никада не смијемо заборавити, а што неки већ годинама покушавају да забораве.

У мјесту Борци обновљена је црква Светих апостола, Петра и Павла и посвећена убијеним ђечацима. Такође, ови ђечаци добили су и своју икону.

 

/atvbl.rs/

About admin

Check Also

Удружење Kоњичана Републике Српске вас позива да, дана 25. маја 2023.године, заједно као и претходних година, обиљежимо 31. годишњицу злочина у Брадини и славу Храма Вазнесења Господњег – Спасовдан у Брадини

  Удружење Kоњичана Републике Српске вас позива да, дана 25. маја 2023.године, заједно као и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *