Home / Uncategorized / ЏЕЛАТ СРБА НА ДНУ ЈЕЗЕРА: Детаљи смрти Здравка Муцића – отишао у риболов и није се вратио

ЏЕЛАТ СРБА НА ДНУ ЈЕЗЕРА: Детаљи смрти Здравка Муцића – отишао у риболов и није се вратио

ЛЕШ Здравка Паве Муцића (64), некадашњег команданта злогласног логора за Србе „Челебићи“, пронађен је данас око 15 часова у Церићима код Коњица, у коме је до рата живело само српско становништво.

Његов нестанак пријављен је локалној полицији у петак око 14 часова. Муцић је отишао у риболов и није се вратио кући. Организована је потрага и тело је пронађено у језеру. Први резултати истраге указују да се Муцић утопио.

– Извршен је увиђај на лицу места и потврђен идентитет лица које је последњи пут боравило на подручју Доњег Села и Церића – наводи се у саопштењу Оперативног центра Полицијске управе Коњиц.

Фото printscreen

Здравко Муцић, познатији у Коњицу као Паво, био је командант злогласног логора „Челебићи“ од маја до новембра 1992. године, у коме је смртно страдао 21 српски логораш.

Против Муцића, Зејнила Делалића, Хазима Делића и Есада Ланџе, Хашки трибунал је 19. марта 1996. године подигао оптужнице због злочина над Србима почињених у логору „Челебићи“ код Коњица. Муцић и Делалић су у марту ухапшени у Аустрији одакле су спроведени у Хаг, док су Делић и Ланџо тек у новембру 1996. из Коњица пребачени такође у хашки притвор.

Током суђења у Хагу, које је трајало од марта 1997. до новембра 1998. године, сведочила су 122 сведока.Претресно веће је 16. новембра 1998. донело пресуду којом је Муцић, на основу кривичне одговорности надређеног, осуђен на седам година затвора и то због противправног заточења цивила, лишавања живота, мучења, нечовечног поступања и наношења патњи и тешких повреда.

УПРАВНИК „ЧЕЛЕБИЋА“

ЛОГОР „Челебићи“ налазио се на путу Сарајево – Мостар око 5,5 км од Коњица према Јабланици. Стратиште је било у складишту ЈНА за горива. У кругу се налазило неколико хангара магацина где су држани логораши. Од 20. априла 1992. када су здружени Хрвати и муслимани одавде отерали 14 војника ЈНА, ту је била команда логора. Почетком јуна 1992. за управника је постављен Здравко Муцић.

Након жалбеног поступка, који је трајао три године, Муцићу је казна повећана на девет година и он је након издржаних две трећине казне, 18. јула 2003. пуштен на слободу.

Тројка из Коњица били су први ратни злочинци који су оптужени и пресуђени за злочине почињене над Србима током грађанског рата у БиХ.Зашто је Муцић боравио у Церићима и имају ли приче које круже друштвеним мрежама да је тражио нешто скривено током ратних дешавања утемељење, можда ће показати истрага.
Засад медији у Хрватској и БиХ упадљиво ћуте на вест о смрти Муцића. За злочине у БиХ је 2018. окривљено још најмање 16 Бошњака и Хрвата, који још чекају оптуженичку клупу.Суђења људима који су потпуно „очистили“ око 8.000 Срба из овог дела БиХ одложена су, незваничо, због вируса корона. Бивши управник логора „Челебићи“ много је знао о злоделима према Србима од 1992. до 1994. када је логор испражњен и био би драгоцен сведок на овом суђењу – кад би говорио истину

 

/www.novosti.rs/

About admin

Check Also

28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 13 СРПСКИХ ЛОГОРАША У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ У КОЊИЦУ

  28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 13 СРПСКИХ ЛОГОРАША У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ У КОЊИЦУ ОД ХРВАТСКО …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *