Home / О Коњицу / Насељлја / Борци / Kоњиц: Освештање обновљене цркве у Борцима посвећене убијеним дјечацима Петру и Павлу

Kоњиц: Освештање обновљене цркве у Борцима посвећене убијеним дјечацима Петру и Павлу

 

У петак, на Петровдан, у селу Борци, општина Kоњиц, биће освештана обновљена црква Светих апостола Петра и Павла. Црква је посвећена убијеним дјечацима Петру и Павлу Голубовићу.
Свету архијерејску литургију, која почиње у 10 часова, служиће епископ Захумско- херцеговачки и приморски Димитрије. Након литургје у 11.30 часова биће одржан помен парастос породици Голубовић.

 

 

Најављен и и долазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика који је и ктитор ове православне светиње. Црква је изграђена 1896. године. Обновљена је у славу Светих апостола Петра и Павла, а у спомен ђечацима Петру и Павлу Голубовићу.

Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек 7, односно 5 година, када су их 2.јула 1992. године у Kоњицу, заједно са родитељима, угледним Србима из Kоњица, професорима Ђуром и Властом, из стана извели припадници Специјалних јединица полиције под контролом тадашњих градских власти. Одвезли су их неколико километара од стана и под окриљем ноћи стријељали.

 

Петар није био погођен, па је, након што су убице отишле, покушао да потражи помоћ. Наводно се обратио полицији, која је исте убице обавијестила да је један ђечак преживио. Вратили су се и ‘довршили’ посао.

 

Аутор: ТребињеДанас

About admin

Check Also

ОБАВЈЕШТЕЊЕ СРПСKЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРKВЕНЕ ОПШТИНЕ KОЊИЦ

        ОБАВЈЕШТЕЊЕ СРПСKЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРKВЕНЕ ОПШТИНЕ KОЊИЦ        

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *