Home / Православље / Црква / Божићна посланица патријарха Иринеја: Посебна брига за Космет (ВИДЕО)

Божићна посланица патријарха Иринеја: Посебна брига за Космет (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је вјернике да посебну бригу покажу према браћи и сестрама на Косову и Метохији, којима се одузима чак и право на живот достојан човјека, те истакао да слобода за српски народ није могућа у лажној држави Косово.

Патријарх је у Божићној посланици истакао да је један од важних предуслова за рјешење проблема на Косову и Метохији изградња друштва заснованог на владавини права у којем људи различитог поријекла могу да живе у миру, уз пуну заштиту и поштовање свачијег вјерског, културног и народног идентитета.

 

 

„Говорити о трајнијем решењу проблема на Косову и Метохији без уважавања ових предуслова значило би прихватити ратно и поратно етничко чишћење и отимачину као свршен чин и одбацити све вредности на којима, бар начелно, почива хришћанска Европа, али и цели свет“, рекао је патријарх Иринеј.

Српска православна црква, како је навео, тражи поштовање једног од основних хришћанских начела – „Све што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима“.

„Све што захтевамо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији спремни смо да пружимо и пружамо и свим народима који живе или на Косову и Метохији или у другим крајевима Србије“, истиче патријарх Иринеј.

Патријарх је нагласио да за српски народ није могућа слобода у самопроглашеној, лажној држави Косово.

„То најбоље доказују догађаји наших дана – варварско лишавање српског народа на Косову и у Метохији намирница, лекова и других ствари неопходних за живот увођењем већ злогласних такса, сталне претње, хапшења и много шта друго“, навео је патријарх.

 

 

Патријарх Иринеј подсјетио је и на оснивање такозване косовске војске, „с циљем даљег застрашивања и коначног изгона свих Срба, како оних јужно од Ибра, тако и оних северно од те српске реке“.

Извор: РТРС

About admin

Check Also

Светa Литургијa у селу Загорице код Коњица

  У недјељу 26. маја 2019.г. у селу Загорице  код Коњица служена је Света Литургија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *