Home / Актуелности / БиХ / VIDEO: Akcija Sipe na području Konjica zbog ratnih zločina nad Srbima; Ko su uhapšeni?

VIDEO: Akcija Sipe na području Konjica zbog ratnih zločina nad Srbima; Ko su uhapšeni?

Pripadnici SIPE, jutros su na području Konjica i Sarajeva uhapsili 13 lica osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Nezvanično, uhapšeni su: Šefik Nikšić, ratni zamjenik komandira policijske stanice Konjic, zbog dovođenja u vezu sa ubistvom ranjenog Srđana Koprivice i Almir Padalović, koji je kao bivši stražar logora Čelebići osumnjičen zbog ubistva Željka Klimente.

Među uhapšenima su i Mitke Pirkić, komandant diverzantsko- izviđačke jedinice „Akrepi“ , Sead Јusufbegović, Redžo Balić, Safudin Ćosić, Almir Alikadić, Senadin Ćibo, Mustafa Cakić, Agan Ramić i još tri lica.

 

Oni su privedeni u službene prostorije ove agencije, a nakon kriminalističke obrade, biće predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

U maju 1992. godine na najbrutalniji način ubijeno je 48 srpskih civila iz Bradine, ostali su odvedeni u logore i protjerani, a Hram Vaznesenja Gospodnjeg zapaljen i srušen.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima su život izgubila još 22 srpska civila, a za pet lica se i dalje traga.

Boračka organizacija Republike Srpske upozorava javnost i institucije Srpske da pažljivo prate proces u vezi sa hapšenjem 13 lica zbog ratnog zločina nad Srbima u Konjicu i ne dozvole da, kao u ranijim slučajevima, zbog lažnih svjedočenja, promjena iskaza svjedoka ili sličnih pritisaka, dođe do oslobađanja očiglednih počinilaca ratnih zločina.

 

BORS navodi da pažnju posebno obrate organi koji se bave procesuiranjem ratnih zločina i zaštitom prava boračke populacije.

Ova boračka organizacija je uvjerena da će biti nastavljeno istraživanje i procesuiranje svih zločina koji su počinjeni nad Srbima i ostalim narodima u BiH, ističe se u saopštenju ove organizacije.

BORS je pozdravio današnje hapšenje 13 lica na području Konjica osumnjičenih za zločin nad Srbima na području ove opštine 1992. godine.

rtrs

About admin

Check Also

Емисија ТВ Прве – Еxплозив – Истражујемо да ли ће Kемал Мрнџић бити изручен Босни и да ли га чека суђење за ратне злочине

    17. маја, специјални агенти америчког Министарства за унутрашњу безбедност упали су у једну …

2 comments

  1. Slobodan Bendjo

    Spektakularno hapšenje koje treba da ublaži strasti posle presude Hrvatima u Hagu kao evo sudi se i Muslimanima, a Srbi i jesu već osuđeni i eto vam pravde narode. Tempirano u pravo vreme. Prava predstava za javnost ono doduše u ovom slučaju su periferni glumci poput Redze iz Bala ali sta ćeš možda mi i ne zaslužujemo bolje glumce. Hrvati jesu bili glavni akteri u napadu na Bradini ali nema smisla da njih sude odmah sad posle one predstave u Hagu. Hrvati nek sačekaju jos dvadeset godina pa i Muslimani su čekali dvadeset godina da ih tužilaštvo primi na optuženičku klupu.

    • Moj Slobodane vidi se da si sa bjelovcine i da nemas pojma sta pises.Kad znas da su hrvati bili glavnij akteri navedi nam samo 5 imena hrvata osim zovke,mlikote,stanica i pave koji su pocinili zlocim ja ti garantujem da ce biti liseni slobode za mesec dana ..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *