Home / Актуелности / БиХ / Гујон: Срби да провјере стање своје имовине у ФБиХ и да реагују ако је узурпирана

Гујон: Срби да провјере стање своје имовине у ФБиХ и да реагују ако је узурпирана

 

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је Србе који су поријеклом из Федерације БиХ да током љетњих одмора и посјете завичају провјере у земљишњим књигама стање своје имовине и да, уколико уоче неправилности или да им је имовина отуђена, позову неку од канцеларија за правну помоћ у Републици Српској или Србији и спријече њено отимање.

 

 

 

Гујон је рекао Срни да су канцеларије које раде у координацији са Управом до сада прилиме више од 10.000 позива Срба, чија имовима, како каже, покрива површину од око 57.000 хектара земље.

– Препорука је да Срби који имају имовину у ФБиХ провјере стање у земљишним књигама. Боље је да то ураде сада, јер ће неко то морати да уради кад – тад. Боље да се спријечи него да се то лијечи касније када већ дође до узурпације, односно губитка права на имовину – рекао је Гујон.

Он је навео да је кампања коју је покренула Управа у сарадњи са медијима, Српском православном црквом и дипломатско конзуларном мрежом и константно обавјештавање јавности о проблему узурпације српске имовине допринијело да се сазна да постоји тај проблем који је, како каже, могуће ријешити преко канцеларије за правну помоћ.

– Треба испоштовати процедуру. Можемо да утичемо на одлуке судова које укидају или у неким случајевима преписују оно што је припадало српским породицама или општини или чак ФБиХ, односно комшији који се пријавио и располаже том имовином – рекао је Гујон.

 

 

 

Гујон је оцијенио да је врло важно што су се институције Србије и Републике Српске укључили у кампању и заједно раде на заштити основног људског права, а то је право на имовину за око 400.000 насљедника имовинских права у ФБиХ.

Он је нагласио да је за Србе повратнике важно да Србија буде уз њих кроз разне пројекте.

– Помажемо Дрвар и остала мјеста, а организујемо и љетње кампове за дјецу из Дрвара, Босанског Петровца, Гламоча, Грахова и Мостара. На тај начин ћемо показати бригу и солидарност и омогућити тој дјеци да упознају Србију и Београд – рекао је Гујон.

Он каже да ће се на тај начин показати да Срби гдје год да живе припадају једном народу и да је њихова матица Србија уз њих конкретно и на дјелима, а не само на ријечима.

У Београду ће до краја августа у камповима боравити дјеца из Сјеверне Македоније, Румуније, Хрватске, ФБиХ и Црне Горе.

 

СРНА

About admin

Check Also

Гујон: Покренуто 9.000 предмета за остваривање имовинских права у ФБиХ

  Канцеларији за пружање информација и бесплатне правне помоћи Србима који посједују имовину у Федерацији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *