Home / Православље / ДАНАС СУ МАТЕРИЦЕ, KОЈЕ ЧЕСТИТАМО СВИМ МАЈKАМА

ДАНАС СУ МАТЕРИЦЕ, KОЈЕ ЧЕСТИТАМО СВИМ МАЈKАМА

Православни вјерници данас обиљежавају Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, који увијек пада у другу недјељу пред Божић.

Тога дана, према обичају, дјеца поране и унапријед припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад вежу мајкама ноге, на исти начин као што су њих мајке везивале на Дјетињце.

 

 

 

Мајка се претвара да не зна зашто је везана. Дјеца јој честитају празник, а она онда дијели поклоне и на тај начин се „дријеши“. На исти начин се вежу и све удате жене, које се „дријеше“ колачима или неким другим слаткишима.

Обичај „везивања“ и „дријешења“ представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице.

 

 

 

Празник Материце се у новије вријеме прославља и при храмовима, нарочито по градовима. Жене у договору са свештеником припреме пригодан програм у коме учествују дјеца са прикладним рецитацијама и пјевањем, а онда дјеца везују присутне жене. Оне се „дријеше“ поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима…

Негдје се организује посјета болници, нарочито дјечјим одјељењима, гдје се дјеци носе поклони, што даје овом празнику пуни хришћански смисао.

Извор: СРНА

About admin

Check Also

Српска православна црква и верници данас обележавају Велики петак

  Верници и црква данас обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *