Home / Актуелности / Дијаспора / Дијаспори лакши пут за инвестирање

Дијаспори лакши пут за инвестирање

 

Закон о додјели идентификационих карата за Србе који су са ових простора, а имају страно држављанство, требало би да буде усвојен до краја године, а то рјешење омогућиће људима из дијаспоре да имају исти третман о многим питањима као и грађани РС.

 

 

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је ће идентификационе карте бити дате свима који су са ових простора, а узели су држављанство Аустрије, Њемачке или Аустралије.

– Та карта омогућиће људима са наших простора да у Српској имају статус домаћих лица у погледу куповине некретнина, оснивања предузећа те коришћења неких других услуга. Тај закон је у изради и његово усвајање биће предложено чим се формира нови сазив парламента – рекао је Додик.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић рекао је да ће урадити све да идеја о идентификационим картама за Србе заживи што прије.

– На тај начин и они који су рођени ван граница Српске имаће свој национални идентитет. Матица брине за њих и они нису и неће бити заборављени. Они у институцијама РС могу увијек наћи партнера у погледу остваривања права која ћемо им гарантовати – казао је “Гласу Српске” Клокић. Нагласио је да РС брине о својим људима без обзира на то да ли су рођени у иностранству или у Српској, из које су отишли и након одређеног времена узели држављанство друге земље.

– Циљ је олакшати тим људима све послове које би покретали у РС, како у погледу куповине одређене некретнине, тако и оснивања предузећа – поручио је Клокић. Нагласио је да је за додјелу идентификационих карата потребно промијенити и одређене законе.

Шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић рекао је да је идентификациона карта за Србе национални пројекат те подвукао да је та идеја одјекнула позитивно у Аустрији, у којој је трећа, па и четврта генерација наших људи који су тамо отишли да живе и раде.

– Управо је доста тих људи узело држављанство Аустрије, која не дозвољава ниједно друго држављанство. Због тога су се многи наши људи морали одрећи држављанства РС – БиХ. Тај пројекат омогућиће нашим људима овдје да имају јачу везу са Српском – рекао је “Гласу Српске” Филиповић.

Нагласио је да у Аустрији има много привредника са наших подручја те да они желе да инвестирају у Српску.

– Додјела идентификационе карте омогућиће нашим људима дефинитивно лакши приступ за инвестирање у Српској, јер је циљ да имају исти третман као и они у РС – закључио је Филиповић.

 

 

 

Регистар

Златан Клокић је рекао да је број уписаних физичких и правних лица у регистру дијаспоре прешао четвороцифрени број.

– У почетку је постојала одређена бојазност од стране наших људи који живе и раде у иностранству да ћемо формирањем то­г регистра наплаћивати одређени порез, што није тачно. Нама је циљ да имамо евиденцију колико наших људи живи и ради у иностранству, али и да посједујемо профиле тих људи. На тај начин та лица за реализацију појединих идеја на нашим просторима лакше могу доћи до саговорника – поручио је Клокић.

 

/www.glassrpske.com/

About admin

Check Also

Промовисана књига „Шавови“ аутора Велибора Шиповца

  Књига „Шавови“ аутора Велибора Шиповца вечерас је промовисана у Културном центру Бански двор у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *