Home / Православље / Црква / Долазак владике Атанасија у Херцеговину упалио искру у камену

Долазак владике Атанасија у Херцеговину упалио искру у камену

 

Његово преосвештенство владика диселдорфски и њемачки Григорије рекао је да је долазак владике Атанасија у Херцеговину упалио искру у камену, проузрокујући свјетлост.

У току разговора о теми „Владика Атанасије у Херцеговини“, који је вечерас одржан у Културном центру Требиње, поводом годишњице упокојења владике Атанасија, владика Григорије је рекао да је владика Атанасије већ био славан кад је дошао у Херцеговину, остварена личност и угледан духовник, монах, признат у свијету.

„У Херцеговину је дошао по мом дубоком увјерењу због тога што је жудио за мучеништвом. Он је и прије устоличења долазио у Херцеговину, као јеромонах тајно ноћу ишао од јаме до јаме, служио над њима. Која је свјетлост привукла Атанасија у Херцеговину, није сунчева, него она која је сијала из тих јама безданица“, рекао је владика Григорије.

Он је додао да је долазак владике Атанасија у Херцеговину проузроковао то да се упалила искра у камену, проузрокујући да нешто грије и свијетли, иако је све около било страшно и непријатно.

„Владика Атанасије је имао по мени један циљ, да постане мученик и да се сједини са тим мученицима. Нико на том путу није могао да га заустави, омете, али је свако из неког непознатог разлога хтио да иде за њим, јер виде да иде ка свјетлости“, навео је владика Григорије.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, говорећи о службовању владике Атанасија у Херцеговини, рекао је да је владика дошао у најтеже вријеме у Херцеговину и понио крст свога народа.

„Наравно, није идеализовао свој народ, зато што га је волио, зато га је врло често и критиковао, али су сви осјетили да он то ради са великом љубављу, очинском, да не кажем мајчинском“, рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је додао да је владика Атанасије био јунак по карактеру, те да је спојио у својој личности и строгост, али и њежност, љубав и саосјећање, те да га је народ много волио.

Владика пакрачко-славонски Јован рекао је да је Херцеговина прије Атанасија, односно Тврдош био сив, црн и мрачан, да је све било тешко у то вријеме, али да је кад је дошао владика Атанасије сијала потпуно друга свјетлост.

„Он је дошао у Херцеговину да би ми сви видјели како изгледа епископ цркве. То ће до краја времена да остане најважније. Он је дошао у Херцеговину и да буде заједно са Амфилохијем и данас и до краја времена. Као што се изображавају Петар и Павле, до краја времена ће се Амфилохије и Атанасије изображавати заједно“, рекао је владика Јован.

Игуман хиландарски Методије присјетио се долазака владике Атанасија у манастир Хиландар, рекавши да је он имао велику љубав према Светој Гори и Светогорцима, као и они према њему, те да је увијек имао времена да саслуша све проблеме и да помогне у организацији манастирског живота.

Поводом годишњице упокојења владике захумско-херцеговачког и приморског Атанасија Епархија захумско-херцеговачка приређује тродневне сусрете поштовалаца његовог лика и дјела.

Срна

About admin

Check Also

Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Светог архиђакон Стефан , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке !

  Православни вјерници обиљежавају данас трећи дан Божића – Стефандан, посвећен Светом првомученику и архиђакону …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *