Breaking News
Home / Православље / Црква / Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Саву , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

Домаћинима који данас обиљежавају Kрсну Славу Светог Саву , портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

 

 

Српска православна црква и верници данас славе Светог Саву, и ово је један од највећих српских празника.
Свети Сава рођен је као Растко Немањић. Био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата, први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник. Сматра се једном од најзначајнијих личности српске историје и оснивачем српске цркве која га слави као свеца. Уз то, проглашен је и за школску славу.

Рођен је између 1169. и 1175. године у месту Рас које се налази у близини Новог Пазара, а преминуо је 27. јануара 1236. године у Трнову, у Бугарском царству, при повратку са ходочашћа у Јерусалиму.

 

Свети Сава и његов отац установили су манастир Хиландар, али и многе школе и болнице широм Србије. Сава је мирио своју браћу која су се завадила због власти, али мирио и целу Србију са њеним комшијама. Стварао је цркву, али истовремено и српску државу и културу.

Једна легенда каже да су му родитељи једном приликом донели своје новорођенче у цркву и замолили га да га благослови и да му срећу.

 

Фото: Репродукицја фреске Артис Центар / Приватна архива

 
– Ја ћу га благословити, као што је и Исус децу благословио, али му срећу не могу дати само ви, родитељи његови, ако га зарана научите: да ради, да штеди, да не лаже, да не краде, да слуша, да је побожно, да поштује старије, да је у свачему умерено; а нарочито ако га будете упитали да добро чува своје здравље – одговорио им је Сава.

 

Многе занатлије у Србији сматрале су Светог Саву својим заштитником и узимале његов дан за еснафску славу. Уз то, и пастири су га сматрали својим заштитником, па су многи обичаји везани за данашњи празник у вези са вуковима и стоком. Тако веровање каже да се пред овај дан стока не сме терати у шуму јер ће иначе све пострадати од вукова. Уз то, данас ништа не би требало радити оштрицама и сечивом како би вуковима чељусти остале склопљене. Веровање налаже и да жене данас ништа не треба да боје у црвено како вукови не би поклали стоку.

Још једно веровање каже да уколико данас загрми, то значи да ће се у Србији десити важни догађаји.
Т.Г./blic.rs/

About admin

Check Also

Коњиц: Засметала застава Републике Српске на православној цркви (ВИДЕО)

  На Дан Републике Српске у Коњицу на православној цркви Светог Василија Великог застава Републике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *