Home / Православље / Црква / Почео Петровдански пост

Почео Петровдански пост

За вјернике Српске православне цркве данас је почео Петровдански пост, који се још назива и Апостолски, јер је посвећен првенствено Светим Апостолима Петру и Павлу, али и другим апостолима.

Петровдански пост завршава на празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула.

Прва свједочанства ο овом посту имамо код Светог Атанасија Великог. У Александрији, Антиохији и у Јерусалиму, овај пост везao се за Духове, а не за празник Светих Апостола Петра и Павла и трајао је једну седмицу.

Касније је овај пост постао припремни пост за празник Светих Апостола и његово трајање је постало зависно од Васкрса, односно празника Силаска Светог Духа – Педесетнице.

Пост је установљен на основу успомене на Апостоле који су послије Силаска Светога Духа, а прије одласка на проповијед Светог Јеванђеља, постили. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

 

 

 

О високом уважавању које је Петровски пост имао међу хришћанима говори низ светоотачких списа, међу којима су и Амвросије Милански и Теодор Кирски. Лав Велики каже да је Петровски пост „посебно важан, да би кроз подвиг очистили своје мисли и начинили се достојнима дарова Светог Духа“.

РТРС

About admin

Check Also

Долазак владике Атанасија у Херцеговину упалио искру у камену

  Његово преосвештенство владика диселдорфски и њемачки Григорије рекао је да је долазак владике Атанасија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *