Home / Православље / Црква / Слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког у Коњицу

Слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког у Коњицу

У уторак 12. 05. 2020. године, на празник Св.Василија Тврдошког и Острошког, у Градском гробљу „Мусала“ у Коњицу свечано је прослављена слава храма Светог Василија Тврдошког и Острошког. Свету Литургију служио је парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин. Овом догађају присуствовало је око тридесет коњичана и јабланичана.

 

Након Свете Литургије обављено је ломљење славског колача као и помен за пострадале коњичане у рату 1992-1995.г. чија имена су исписана у унурашњости храма, као и помен за коњичане настрадале у рату 1941-1945. код спомен обиљежја овим страдалницима.

Треба нагласити да је овај храм Св. Василија Тврдошког и Острошког саградио 1929. године Хаџи Илија Лазић. У рату 1992-1995. храм је оштећен и девастиран, а обновљен је почетком 2015. године. Након обнове, унутрашњост храма је претворена у спомен-обиљежје српским жртвама коњичког краја који су страдали у периоду 1992 – 1995. године. На мермерним плочама су уклесана имена 350 српских жртава страдалих у протеклом рату са подручја Коњица, Јабланице и Прозора.

 

 

 

eparhija-zahumskohercegovacka.com

About admin

Check Also

Данас Благовијести

    Православна црква данас прославља празник Благовијести Пресвете Богородице, као молитвено сјећање на новозавјетни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *