Home / Актуелности / Дијаспора / Срби из Канаде, после Спутњикове репортаже, организују акцију за помоћ манастиру Девич /Видео/

Срби из Канаде, после Спутњикове репортаже, организују акцију за помоћ манастиру Девич /Видео/

 

Погођени потресном репортажом Спутњика о Манастиру Девич, коју је видело на десетине хиљада гледалаца, Срби из Канаде 11. јануара организују добротворну акцију како би помогли том васкрслом манастиру на Косову и Метохији, да храбре монахиње у њему остану, поред свих искушења и страха.

Од емитовања наше приче из Девича у серијалу „Спутњик на српском Косову“ прошло је више од две недеље, а на нашу адресу и даље непрекидно стижу реакције читалаца и гледалаца из целог света.

У многим коментарима на друштвеним мрежама, гледаоци питају како да помогну монахињама које су се у Девич вратиле после погрома 17. марта и сада живе изоловано у албанском окружењу, без могућности да обрађују највећи манастирски посед на Косову и Метохији.

 

 

Наша репортажа подстакла Србе да помогну Девичу

Чим је видео репортажу Спутњика на Фејсбуку, Дејан Антић из Кичинера код Торонта у Канади позвао је на акцију.

Не знам како да нађем речи да вам опишем шта сам осетио, дирнуло ме заиста то што сте урадили, што сте пренели ову причу, рекао сам: „Хајде и ја нешто да урадим да им помогнемо“, прича Дејан за Спутњик.

„Једноставно, дирнула ме прича о пет старих жена, монахиња, храбрих особа које су одлучиле да поред свих искушења којима су изложене, остану ту где јесу. Некакав унутрашњи глас ми је рекао да морам нешто да урадим. Нисам био сигуран шта и како, ставио сам идеју на Фејсбук. Почели су да се јављају људи добре воље, да предлажу идеје, шта и како да урадимо. Ја сам са својом идејом отишао до Црквено-школске општине ’Света Тројица‘ у Кичинеру и рекао: ’Дајте да покушамо макар мало да им помогнемо‘“, преноси нам Дејан како се родила идеја.

Предлог је одмах прихваћен и у суботу 11. јануара у Кичинеру биће одржана велика добротворна вечера за помоћ Девичу. Тог дана, мало „пре рока“, биће прослављена и Српска нова година. Пошто се у Канади на сам дан прославе ради, људи добре воље састаће се неколико дана раније.

Дејан Антић родом је из Коњица, а више од 20 година живи у Канади. Када је у Босни и Херцеговини почео рат, отишао је у Београд, завршио Пољопривредни факултет, а затим се отиснуо преко океана. Данас је инспектор за храну при Влади Канаде. За себе каже да је верујући човек, активан је у црквеној општини, али и у КУД-у „Стеван Синђелић“, који са око 250 чланова има чак седам ансамбала, певачку и групу играча рекреативаца, у којој игра и Дејан.

У манастиру је данас само пет монахиња, већина је у озбиљним годинама, али успевају да, уз свакодневну молитву, одржавају светињу и примају госте.
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
У манастиру је данас само пет монахиња, већина је у озбиљним годинама, али успевају да, уз свакодневну молитву, одржавају светињу и примају госте.

Дирнуле речи мати Анастасије

Није скривао изненађење због чињенице да смо га контактирали. Каже да данима размишља о речима игуманије Анастасије. Посебно га је дирнула прича о окружењу у којем живе монахиње, несигурности, али и небризи државе и људи који могу да помогну, али о томе не размишљају.

Поред добровољних прилога које ће посетиоци моћи да оставе током забаве, као помоћ Манастиру ићи ће и део новца од купљених карата и томболе, а сви који желе помоћ ће моћи да уплате на рачун. У самом Кичинеру живи око 14.000 Срба.

Црква Свете Тројице у Кичинеру, 100 километара западно од Торонта. У овог граду живи чак 14 хиљада Срба.
© ФОТО : ДЕЈАН АНТИЋ
Црква Свете Тројице у Кичинеру, 100 километара западно од Торонта. У овог граду живи чак 14 хиљада Срба.

Да би се избегле евентуалне манипулације, Антић је инсистирао да се новац у Манастир Девич пребаци преко црквеног рачуна. Додаје да би број рачуна могао да постане и јаван, да се акцији прикључе сви који желе, ако се мати Анастасија, игуманија Девича са тим сагласи, а нарочито ако сматра да новац треба потрошити на конкретан проблем.

Помоћ за зид који је бар привид сигурности

„Један детаљ који сам приметио из прилога Спутњика јесте зид о којем је игуманија причала. Потребно је са неких четири километра зида да се ограде, да на неки начин бар имају привидну сигурност, то ме је понукало да кренем са акцијом. Надам се да ћемо успети, пошто, бар према реаговањима људи у мојој околини, чак одавде до Калгарија који је на два сата временске разлике, многи показују интересовање да притекну у помоћ. Да пошаљу прилог, иако неће моћи да присуствују забави, која ће, надам се, испунити свој циљ“.

Игуманија манастира Девич, мати Анастасија.
© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Живот иза манастирског зида – игуманија манастира Девич мати Анастасија и новинарка Спутњика Сенка Милош.

Овај млади човек је већ добио и контакт телефон Манастира, односно игуманије Анастасије, али ће је, каже, позвати када буде имао нешто конкретно у рукама. Надам се да ћемо овом акцијом не само помоћи нашој великој светињи, већ и да ћемо навести људе да размишљају о важним стварима које у времену у којем живимо остају непримећене, каже Дејан Антић на крају разговора за Спутњик.

 

 

Чинимо богоугодно дело, посебно у ове дане поста, помажући другима којима је потребно, јер ипак ми сваку ноћ легнемо са својим миром у свој кревет, а ове монахиње лежу и устају са страхом. То је нешто што вероватно многи људски умови не могу ни да појме, посебно у земљама Запада, где ми живимо, где је велики број наших Срба.“

Током донаторске вечери у Кичинеру, граду који се налази 100 километара западно од Торонта, донатори ће имати прилику да виде делове интервјуа са мати Анастасијом који је Спутњик снимио у Манастиру Девич.

Дејан Антић са члановима КУД-а Стеван Синђелић из Кичинера, који српску културу представља диљем Канаде и САД.
© ФОТО : ДЕЈАН АНТИЋ
Дејан Антић са члановима КУД-а „Стеван Синђелић“ из Кичинера, који српску културу представља диљем Канаде и САД.
rs.sputniknews.com

About admin

Check Also

Три свеће, три колача и читање „славе“

Не кажу без разлога у нашем народу „у сто села, стотину обичаја“. Међутим, пошто српско …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *