Home / Православље / Српска православна црква обиљежава празник посвећен Светом Василију Острошком и Тврдошком

Српска православна црква обиљежава празник посвећен Светом Василију Острошком и Тврдошком

 

Српска православна црква обиљежава празник посвећен Светом Василију Острошком и Тврдошком

Свети Василије спада у ред највећих чудотвораца у православној цркви, због чега се манастир Острог већ више од три вијека сабирају не само православни вјерници, већ и римокатолици и муслимани.

Свети Василије Острошки је био епископ захумски и српски православни светитељ кога црква слави 12. маја. Његов дан важи за празник када се дешавају највећа чуда. Његове мошти се као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори, и место су ходочашћа за вернике свих религија.

Многи верују да ће, ако се заветују да ће на светог Василија отићи у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати “као руком однесена”. Ако решите да потражите помоћ овог свеца, од сутра треба да почнете строги пост који ће трајати све док на Духове не одете на Острог и тамо се причестите.

Верници који полазе на пут у манастир са собом обавезно треба да понесу уље, тамјан и памук, али и вунене чарапе и све то потом оставе код свеца „да преноћи“, јер ствари које проведу ноћ у просторији са моштима свеца, верује се, добијају магичне моћи излечења.

Народно веровање каже и да Свети Василије Острошки сваке ноћи устаје из ковчега и шета по стенама, а током векова су многи свештеници сведочили да сваког јутра виде поцепане вунене чарапе на ногама свеца, иако су увече биле обувене читаве. Отуда и пракса да верници који иду на Острог са собом понесу и један пар белих вунених чарапа.

Легенда о Светом Василију

Једна од многобројних старих легенди које сведоче о милости, доброти и моћи Светог Василија између осталог јесте и прича да је са врха Горњег манастира једном давно испала беба из колевке. Будући да је се Горњи манастир налази у стенама планине Острошка греда, малтене уз саму литицу, на чак 900 метара надморске висине, мајка се престрашила и веровала да је изгубила дете. Међутим, беба је пронађена жива и здрава на земљи у подножју планине, весело се смешкајући.

Т.Г.

About admin

Check Also

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПАРОХИЈИ КОЊИЧКОЈ ЗА ПЕРИОД 01. ЈУЛА 2019.ГОД. – 31. ЈУЛА 2019.ГОД.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ПАРОХИЈИ КОЊИЧКОЈ ЗА ПЕРИОД 01. ЈУЛА 2019.ГОД. – 31. ЈУЛА 2019.ГОД.   …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *