Home / Актуелности / Република Српска / СТАЗОМ ТРЊА ДО РОДИТЕЉСТВА

СТАЗОМ ТРЊА ДО РОДИТЕЉСТВА

 

Жеља парова да постану родитељи, све чешће постаје трновит пут, на којем многи не издрже до краја. Најновија искуства показују да помоћ љекара тражи сваки пети, па чак и четврти пар. Вантјелесна оплодња је често једини избор, али ова метода није свима подједнако достижна.

За оне који изгубе сваку наду да ће постати родитељи природним путем, вантјелесна оплодња једини је пут до родитељства, али ни тај корак за њих није нимало једноставан. Да би платили трошкове поступка вантјелесне оплодње подижу кредите, и узимају новац на зајам. Брачни пар Ћећез из Вишеграда, послије 9 године успио је у борби да постану родитељи захваљујући вантјелесној оплодњи.

СРЂАН ЋЕЋЕЗ, отац двоје дјеце

“Отишли смо у Чешку, у Праг у клинику Пронатал, а то смо урадили преко клинике у Београду. Све то тражи времена и новца. Углавном дало је резултат. Сина смо добили од првог покушаја”

Срећни родитељи истичу да у борби за потомство нису били сами и да су им финансијска средства за вантјелесну оплодњу помогла и од општине Вишеград.

РАДОЈКА ЋЕЋЕЗ, мајка двоје дјеце

“Треба имати већу количину финансијских средстава, дакле новац треба имати одмах уколико се иде вани као што смо ми ишли у Праг. Данас кад видим своју дјецу, то је неизмјеран осјећај, то је нешто што можеш само да пожелиш у животу и не треба ти више ништа”

 

 

СРЂАН ЋЕЋЕЗ, отац двоје дјеце

“У основи ми нисмо ни губили наду да нећемо имати, међутим терет је то и живјети кад немаш дјецу. Ипак је неизвјесно да ли ће се то остварити или неће. Због друге оплодње за кћеркицу ишли смо три пута. Ту је општина понудила средства у износу од 5.000 КМ”

Општина Вишеград и ове године је издвојила 25.000 КМ за подршку вантјелесној оплодњи, као једну од мјера којима подржава повећање наталитета.

АНА БОГДАНОВИЋ, начелник Одјељења за привреду и локални развој

“Општина Вишеград будзетом за ову годину издваја 100.000 КМ за помоћ породицама. Издвојила бих као посебне видове помоћ брачним паровима који проблем са стерилитетом и за вантјелесну оплодњу. У оквиру 100.000 издваја се 25.000 КМ за вантјелесну оплодњу”

 

 

 

У посљедње двије деценије број мајки млађих од тридесет година драстично је опао, док се број жена које се одлучују за трудноћу у тридесетим и четрдесетим годинама повећао. Мада су жене махом свјесне чињенице да је могућност зачећа мања како године пролазе, животне околности их ипак нагоне да се опредијеле за овај корак. Међутим, напретком медицине успјешност зачећа је знатно већа уколико се жене опредијеле за вантелесну оплодњу након тридесете и четрдесете године.

Извор: ЈОВАНА БОРОВЧАНИН ЂУРЕВИЋ/БХРТ

About admin

Check Also

Радослав Kалем упознаје нас са пољопривредним добром Емира Kустурице (репортажа)

  НА KУСТИНОЈ ФАРМИ УЗ KЛАСИЧНУ МУЗИKУ Радослав Kалем упознаје нас са пољопривредним добром Емира …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *