Home / Актуелности / БиХ / СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН …

СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН …

Петорица припадника интервентног вода Специјалне полиције или боље рећи ескадрона смрти, при Станици јавне безбједности Коњиц, Миралем Мацић (1969), Јусуф Потур (1966), и Адем Ланџо (1956), заједно са Шефиком Туцаковићем и Мирсадом Максумићем, који су касније погинули у рату, сковали су злочиначки план у кући Мацићевог оца Хаџе да се почну “светити Србима” по Коњицу. Поред њих, на оптужници за овај злочин нашла су се и имена, резервног полицајаца Хаџе Мацића, Дражена Марковића (1966) из Јабланице (ХВО), који је у бјекству и Халила Туцаковића (1955), ветеринарског техничара, који се наводно скрива негдје у иностранству.

Мацић, Ланџо и Потур за вријеме оружаног сукоба Армије РБиХ и такозване Републике Српске помогнуте војском из Србије и Црне Горе на територији БиХ кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити грађанских лица у вријеме рата из 1949, заједно с погинулим Шефиком Туцаковићем и Мирсадом Максумићем, 1. јула 1992. године, у војничким униформама наоружани аутоматским пушкама на приједлог Шемсе Туцаковића договорили се да убију породицу професора Ђуру Голубовића, наведено је у оптужници коју је саставио тужилац Ибро Булић.

– Кренили су сви заједно из куће у 22 часа наоружани према стану Ђуре Голубовић у Улици трећег марта, број 14 и одмах насилно упали у стан и присилили Ђуру Голубовића (1951), сина Пере, његову супругу, Власту (1957), рођену Нинковић и њихово двоје дјеце, Петра (1985) и Павла (1987), и извели их из стана. Мацић се вратио у Ђурин стан и изнио ТВ пријемник у гепек, а потом се с два аутомобила упутили локалним путем Коњиц – Борци – наводи Булић се у оптужници.

Према наводима у оптужници, послије вожње из града два аутомобила, у којима се налазило девет лица, су се зауставила пред спуштеном рампом полицијског пункта у мјесту Поља Бијела. Послије разговора с дежурним полицајцем на контролном пункту Хажом Мацићем, дигнута је рампа и вожњу су наставили према селу Спиљани.

– На удаљености од хиљаду матара од пункта с његове десне стране, код сливника, угасили су свјетла на аутомобилима, осим позиционих, а потом су сви изашли из аутомобила с оружјем. Наредили су члановима породице Голубовић да изађу из аутомобила и да се поредају на десној ивици коловоза. Кад су то учинили, полицајци су уперили цијеви и истовремено отворили рафалну паљбу у чланове породице Голубовић, који су попадали на земљу – описао је овај стравичан призор тужилац Булић у оптужници.

Неким чудом испоставило да је у овом злочиначком пиру седмогодишњи Петар једини остао непогођен и неповријеђен. Малишан је приликом рафалне паљбе и сам пао на земљу између тијела својих родитеља и млађег брата Павла. Када је био сигуран да су се злочинци изгубили у мрклој ноћи, мали Петар је одлучио да напусти мјесто злочина, гдје су лежала непомична тијела његових родитеља и брата Павла. У нади да ће пронаћи спас из овог пакла, потражио је уточиште код полиције на пункту. На велику несрећу, зла судбина је малишана Петра одвела у загрљај крволочним звијерима. Послије пјешачења стигао је на полицијски пункт гдје је дежурном полицајцу Хаџи Мацићу и Дражену Марковићу испричао шта се догодило с његовим родитељима и братом Павлом. Дежурни на пункту је моторолом одмах јавио у Полицијску станицу да се код њега налази мали Патар, а убрзо потом из Коњица је поново стигла злочиначка група.

– Преузели су малог Петра, а потом су наставили вожњу према Коњицу. Зауставили су се на мјесту званом Бегин Вир гдје су извели дијете из аута па из оружја осули ватру у Петра Голубовића. Смртоносни рафали су овог пута, као и његове родитеље и брата, покосили тијело малишана – наведено је у оптужници, а потврђено на суђењу у пресуди тројици злочинаца.
СПАВАШ ЛИ МИРНО ДРАЖЕН МАРКОВИЋУ!!!

About admin

Check Also

27 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 13 СРПСКИХ ЛОГОРАША У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ У КОЊИЦУ

27 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 13 СРПСКИХ ЛОГОРАША У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ У КОЊИЦУ ОД ХРВАТСКО МУСЛИМАНСКЕ …

One comment

 1. A sto ne bi spavao mirno!
  Nema suda da ga goni,a ako ga i potjera Drazen pobjegne u Croatiu.
  Ako ga prozovu u Hrvatskoj on dodje u svoj Konjic i nikom nista!
  U medjuvremenu tkrne do Medjugorja, na Brdo Ukazanja,
  uplati konvertibilnu marku,i pratar kaze:
  Hrabri sine Hrvatske Crkve,dostojan si nasljednik tvojih predaka!
  Sljedecii put kad zakoljes sizmatika, ne treba da platis nista!
  Spavaj mirno kao jagnje,izvrsio si svoju svetu duznost
  u ima naseg Gospodina Isursta!
  I tako zadnjih tisucu godina!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *