Home / Актуелности / БиХ / СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН …

СЈЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН …

Петорица припадника интервентног вода Специјалне полиције или боље рећи ескадрона смрти, при Станици јавне безбједности Коњиц, Миралем Мацић (1969), Јусуф Потур (1966), и Адем Ланџо (1956), заједно са Шефиком Туцаковићем и Мирсадом Максумићем, који су касније погинули у рату, сковали су злочиначки план у кући Мацићевог оца Хаџе да се почну “светити Србима” по Коњицу. Поред њих, на оптужници за овај злочин нашла су се и имена, резервног полицајаца Хаџе Мацића, Дражена Марковића (1966) из Јабланице (ХВО), који је у бјекству и Халила Туцаковића (1955), ветеринарског техничара, који се наводно скрива негдје у иностранству.

Мацић, Ланџо и Потур за вријеме оружаног сукоба Армије РБиХ и такозване Републике Српске помогнуте војском из Србије и Црне Горе на територији БиХ кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити грађанских лица у вријеме рата из 1949, заједно с погинулим Шефиком Туцаковићем и Мирсадом Максумићем, 1. јула 1992. године, у војничким униформама наоружани аутоматским пушкама на приједлог Шемсе Туцаковића договорили се да убију породицу професора Ђуру Голубовића, наведено је у оптужници коју је саставио тужилац Ибро Булић.

– Кренили су сви заједно из куће у 22 часа наоружани према стану Ђуре Голубовић у Улици трећег марта, број 14 и одмах насилно упали у стан и присилили Ђуру Голубовића (1951), сина Пере, његову супругу, Власту (1957), рођену Нинковић и њихово двоје дјеце, Петра (1985) и Павла (1987), и извели их из стана. Мацић се вратио у Ђурин стан и изнио ТВ пријемник у гепек, а потом се с два аутомобила упутили локалним путем Коњиц – Борци – наводи Булић се у оптужници.

Према наводима у оптужници, послије вожње из града два аутомобила, у којима се налазило девет лица, су се зауставила пред спуштеном рампом полицијског пункта у мјесту Поља Бијела. Послије разговора с дежурним полицајцем на контролном пункту Хажом Мацићем, дигнута је рампа и вожњу су наставили према селу Спиљани.

– На удаљености од хиљаду матара од пункта с његове десне стране, код сливника, угасили су свјетла на аутомобилима, осим позиционих, а потом су сви изашли из аутомобила с оружјем. Наредили су члановима породице Голубовић да изађу из аутомобила и да се поредају на десној ивици коловоза. Кад су то учинили, полицајци су уперили цијеви и истовремено отворили рафалну паљбу у чланове породице Голубовић, који су попадали на земљу – описао је овај стравичан призор тужилац Булић у оптужници.

Неким чудом испоставило да је у овом злочиначком пиру седмогодишњи Петар једини остао непогођен и неповријеђен. Малишан је приликом рафалне паљбе и сам пао на земљу између тијела својих родитеља и млађег брата Павла. Када је био сигуран да су се злочинци изгубили у мрклој ноћи, мали Петар је одлучио да напусти мјесто злочина, гдје су лежала непомична тијела његових родитеља и брата Павла. У нади да ће пронаћи спас из овог пакла, потражио је уточиште код полиције на пункту. На велику несрећу, зла судбина је малишана Петра одвела у загрљај крволочним звијерима. Послије пјешачења стигао је на полицијски пункт гдје је дежурном полицајцу Хаџи Мацићу и Дражену Марковићу испричао шта се догодило с његовим родитељима и братом Павлом. Дежурни на пункту је моторолом одмах јавио у Полицијску станицу да се код њега налази мали Патар, а убрзо потом из Коњица је поново стигла злочиначка група.

– Преузели су малог Петра, а потом су наставили вожњу према Коњицу. Зауставили су се на мјесту званом Бегин Вир гдје су извели дијете из аута па из оружја осули ватру у Петра Голубовића. Смртоносни рафали су овог пута, као и његове родитеље и брата, покосили тијело малишана – наведено је у оптужници, а потврђено на суђењу у пресуди тројици злочинаца.
СПАВАШ ЛИ МИРНО ДРАЖЕН МАРКОВИЋУ!!!

About admin

Check Also

Најава обиљежавања Дана страдања Срба из Коњица

  Удружење Коњичана Републике Српске позива породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, демобилисане борце и …

One comment

 1. A sto ne bi spavao mirno!
  Nema suda da ga goni,a ako ga i potjera Drazen pobjegne u Croatiu.
  Ako ga prozovu u Hrvatskoj on dodje u svoj Konjic i nikom nista!
  U medjuvremenu tkrne do Medjugorja, na Brdo Ukazanja,
  uplati konvertibilnu marku,i pratar kaze:
  Hrabri sine Hrvatske Crkve,dostojan si nasljednik tvojih predaka!
  Sljedecii put kad zakoljes sizmatika, ne treba da platis nista!
  Spavaj mirno kao jagnje,izvrsio si svoju svetu duznost
  u ima naseg Gospodina Isursta!
  I tako zadnjih tisucu godina!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *