Home / Православље / Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан , портал Срби из Kоњица /www.srbiizkonjica.com/ упућује искрене честитке !

Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан , портал Срби из Kоњица /www.srbiizkonjica.com/ упућује искрене честитке !

Српска православна црква и верници данас обележавају Аранђеловдан, односно Сабор светог Архангела Михаила. У питању је велики празник за који се везује велики број обичаја и веровања.

Од давнина су људи поштовали анђеле, стварали су од њих идоле и приносили им жртве. По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“. Он је изабран за војводу, јер се сматра чуварем православне вере и борцем против јереси.

На иконама се обично представља са крилима, како у својој десној руци држи копље којим попире Луцифера, а у левој палмину гранчицу.

Аранђеловдан је по броју породица која га слави друга слава у Србији, одмах после Светог Николе. Због тога постоји велики број обичаја који се везују за овај дан, попут веровања да се за Аранђеловдан не спрема жито, јер се Михаило сматра живим светитељем који по потреби и даље силази међу људе, и то као путник или просјак. Међутим, не би требало да се водите овим веровањем, јер се жито припрема за душе предака, а не за душу свеца, који је пред Богом жив.

Зато нема разлога да се за Аранђеловдан жито не нађе на славском столу.

Кувано жито или кољиво је црквени симбол који представља везу овоземаљског и загробног живота. Оно је симбол васкрсења и приноси се у славу Божију, у част светитеља који се слави, а за покој душа умрлих предака и сродника, који су ту Славу славили и потомцима предали. То се јасно види и из молитве којом се жито освећује.

У зависности од тога када пада, Аранђеловдан се слави уз посну или мрсну трпезу. Уколико пада у среду или петак, онда треба да буде посна.

На икони се понекад представља како је победио Деницу, оковао га веригама и стао му ногом за врат. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси. Многа су народна веровања ο овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.

Каже се да какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа. Болесници овог дана оздрављају. У неким крајевима Србије, Михаило се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

blic.rs

About admin

Check Also

Мир Божији, Христос се роди!

  Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *