Home / Актуелности / БиХ / “ЖЕЛИМ ДА СЕ KЛЕВЕТЕ ИЗБРИШУ” Жужа најављује тужбу против ОХР

“ЖЕЛИМ ДА СЕ KЛЕВЕТЕ ИЗБРИШУ” Жужа најављује тужбу против ОХР

Зоран Жужа, кога је високи представник у БиХ смијенио и одузео му грађанска и политичка права, изјавио је да је невин и да жели праву рехабилитацију пред грађанима БиХ, а да се све клевете против њега избришу.
Жужа, који је прије 16 година смијењен са позиције шефа кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске, најавио је нову тужбу против ОХР, али није прецизирао да ли ће бити пред правосудним органима САД или неке друге земље.

 

– У овом тренутку моји адвокати разматрају неколико опција, а једна је и тужба против неке од држава чланица Савјета за провођење мира ПИK или према свим, зависи шта ће мој адвокатски тим процијенити – рекао је Жужа за сарајевску Фејс телевизију.

Он је појаснио да ће основа за покретање нове тужбе бити дијелови из пресуда које су донијели судови и апелациона вијећа у САД с циљем његове правне рехабилитације од одлука високог представника које су га оклеветале.

Ако добије овај судски спор, Жужа сматра да ће за ОХР бити проблематично да оправда било какво ново кориштење бонских овлаштења.

– Ја нисам помагао оптуженима за ратне злочине, ја сам невин – рекао је Жужа, те додао да се и данас на веб страници ОХР-а налазе одлуке о смјени људи, јер су “помагали ратне злочинце”, међу којима је и она о његовој смјени.

Говорећи о првој тужби против ОХР, Жужа је подсјетио да је она покренута пред правосудним органима САД с циљем да се побије дипломатски имунитет високим представницима који су имали од САД док су обављали службу у БиХ.
Жужа је истакао да само жели праву рехабилитацију и брисање клевети против њега да би био слободан грађанин, чије се име не доводи у контекст са оптужбама које му се стављају на терет.

Он сматра да би судови у БиХ требало да покрену спорове против оних који су штитили ратне злочинце, јер је то кривично ђело.

Према његовим ријечима, БиХ треба да штити своје грађане, што јој је уставна обавеза, а њено првосуђе да се “отвори” према могућим процесима у случајевима смјена високог представника у БиХ да би људи могли да докажу невиност.

– Свака суверена држава на свијету штити своје грађане и даје им право да се одбране од оптужбе. Човјек је невин док му се не докаже кривица пред правосудним органима – напоменуо је Жужа.

 

Жужа је подсјетио да су свим људима, које је високи представник у БиХ смијенио 2004. године, била прекршена сва људска права, осим права на живот.

Он је додао да људи, који су тада смијењени, нису имали право да докажу невиност пред правосудним инститицијама БиХ, јер су се прогласиле ненадлежне, а одузето им је право да се запосле у јавним институцијама, да се политички ангажују, док су појединцима били одузети и документи.
Аутор: Срна

About admin

Check Also

Емисија ТВ Прве – Еxплозив – Истражујемо да ли ће Kемал Мрнџић бити изручен Босни и да ли га чека суђење за ратне злочине

    17. маја, специјални агенти америчког Министарства за унутрашњу безбедност упали су у једну …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *