Home / Актуелности / Република Српска / Митровдан у Невесињу: Сјећање на битке, обиљежавање славе БОРС-а и Дана општине

Митровдан у Невесињу: Сјећање на битке, обиљежавање славе БОРС-а и Дана општине

 

У Невесињу је данас, поводом Митровдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске и Дана општине одржана манифестација у знак сјећања на Митровданске битке 1992. и 1994. године.

 

Обиљежавање је почело светом архијерејском литургијом коју је у Цркви Светог Вазнесења Христовог у Невесињу служио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, након чега је код Споменика слободе служен помен и положено цвијеће.

 

 

 

Вијенац је положен и код споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, након чега су предвиђени обилазак Спомен-собе и свечана академија.

Владика Димитрије рекао је да је живот по јеванђељу тајна личности бранилаца Невесиња, који нису мислили на себе када су живот дали за своје ближње.

Владика Димитрије рекао је да је захвалан Богу што се може поклонити онима који су бранили и одбранили Невесиње.

– Христов човјек треба да живи по Јеванђељу. То је тајна личности и наших бранилаца који нису живјели за себе нити су размишљали о себи нити се домишљали када су живот требали дати за своје ближње, него су га положили. Тако су живјели и сви свети и Свети Димитрије и Свети Василије – рекао је владика Димитрије.

 

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић поручио је да се чувајући Српску враћа дуг према погинулим борцима Војске Републике Српске.

– Помолимо се да овај вијек у коме живимо буде вијек мира за српски народ за разлику од прошлог који је био вијек страдања и ратова, јунаштва и херојства. Желим да овај вијек буде вијек просперитета за српски народ и да се Српска уздиже – поручио је Егић.

 

 

 

 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић честитао је борцима крсну славу и истакао да „морамо чувати Републику Српску данас можда и више него прије тридесетак година са пушком у руци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се сваке године на Митровдан сви у Српској, а посебно у Невесињу и Херцеговини са посебним емоцијама сјећају Митровданских битака када су одбрањени не само Невесиње, већ и источна Херцеговина и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинуо је 41 борац и један цивил, а у другој 1994. године 26 бораца од којих су четворица убијена након заробљавања.

 

РТРС

About admin

Check Also

Прелијепа супруга славног џудисте Немање Мајдова плијени пажњу: Заносна Ања заблистала и током обиљежавања Дана Републике Српске (ВИДЕО, ФОТО)

Ања Лојпур Мајдов, лијепа жена славног џудисте Немање Мајдова из Источног Сарајева, плијени пажњу гђе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *