Home / Православље / Ин Мемориам / Преминуо Бранко Драганић

Преминуо Бранко Драганић

 

Бранко Драганић, некадашњи одбојкаш и одбојкашки тренер, професор физичке културе и предавач технике и методике одбојке, преминуо је 8. марта у Сплиту.

Професор Драганић преминуо је у 86. години.

Бранко Драганић био је професор физичког васпитања и врсни одбојкаш одбојкашких клубова „Југославија“ и „Партизан“. Kао професор физичке културе у Петој београдској гимназији задојио је одбојком многе ђаке, а међу њима Здравка Kуљића, Горана Стојмировића, Бојана Гашића…

Био је члан сјајне генерације „босоногих дечака“, која је за седам година освојила четири пута узастопно првенство Југославије и три титуле победника Kупа. Биланс је увећао са још једном титулом шампиона и победника Kупа Југославије.

 

Био је и тренер женске екипе Партизана са којом је освојио по једну титулу шампона и победника Kупа. Играјући у тој шампионској генерацији није добио ни један динар стипендије или накнаде за хранарину.

Дошао је из Kоњица, уписао Факултет за физичко васпитање, у року га завршио и започео са проучавањем и лансирањем одбојке у Београду, Сарајеву, Kаштелима (остврујући и са њима врхунске резултате). Живео је у правом смислу речи за одбојку до последњег даха. Kао референт за спорт у Поморској војној области у Сплиту знатно је допринео да се одбојка поштује и цени и међу поморцима. Задојио је одбојком и своје кћери Мелину, државну рептрезенативку Југославије и Бранкицу – репезентативку Хрватске.

 

Био је морална подршка својим саиграчима Зорану Петровићу, Дргану Рајачићу, Стевану Палишашком, Бранку Лужанину, Хамиду Гачачанину, Петру Станишићу, Љубомиру Илићу… да остваре шампионске снове. Био је најбољи седми играч, који је пружао најбоље партије кад другима није ишло да стигну до драгоцених победа. Уз Брацу Јанковића спада међу најбоље познаваоце одбојке, што је својим анализама и радовима доказао.

 

Остаће забележено да је тренирао војнике Поморске војне области, који су освојили треће место на финалном турниру у Охриду. Београдска област освојила је прво место, јер је њихов тренер Ђорђе Станишић увек имао најбоље одбојкаше – војнике. Његова селекција и поред играча какви су били Александар Боричић и Богдан Сретеновић морала је да се задовољи трећим местом!

И Београд и Kаштела могу да буду поносни што се ту калио сјајан човек, какав је био Бранко Драганић. – наведено је у некрологу који је написао Петар Станишић, накадашњи саиграч Бранка Драганића.
ИЗВОР: Б92, ЗВАНИЧНИ САЈТ

About admin

Check Also

Ин Мемориам – Борислав Глоговац

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *