Home / Актуелности / БиХ / Срби из ФБиХ да покрену поступке оставинских расправа

Срби из ФБиХ да покрену поступке оставинских расправа

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа позвао је Србе избјегле из Федерације БиХ да покрену поступке оставинских расправа у мјестима пријератног пребивалишта како не би дошли у ситуацију да им ФБиХ бесправо одузме имовину.

– Избјегли Срби из ФБиХ треба у што већем броју да се пријаве за Пројекат „Заштита имовинских права Срба у ФБиХ“, јер ће само тако моћи да остваре своја права и заштите своју имовину у том ентитету – рекао је Пузигаћа Срни.

Он је навео да се у ФБиХ вратило свега три одсто Срба, а највише у општине са српском већином – Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово.

– Велики проблем малог повратка Срба у ФБиХ представља и чињеница да је Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара знатно смањило средства за повратак Срба у односу на повратак Бошњака у Републику Српску – указао је Пузигаћа.

Он је навео да је о заштити српске имовине у ФБиХ у Бањалуци разговарао са представницима Удружења Срба из општина босанске Крајине у Федерацији БиХ са сједиштем у Београду које је предводио предсједник овог удружења Драган Дивјак.

Дивјак је раније апеловао да Срби рођени на подручју ФБиХ хитно покрену поступке оставинских расправа у матичним општинама, упозоривши да је у току брутална отимачина српске земље и затирање свега српског.

 

 

Дивјак је навео примјер да је општина Сански Мост привреднику из Тешња на кориштење у наредних 99 година дала 2.500 хектара српске земље, а да прави власници у тој општини немају права ни да питају, а камоли могућност да остваре своја права.

Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ покренуло је Пројекат „Заштита имовинских права Срба у ФБиХ“ који се реализује уз финансијску помоћ Министарства спољних послова Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

Аутор: СРНА

 

 

Јавни позив лицима која полажу право на непокретности у Федерацији Босне и Херцеговине – Срби из Коњица (srbiizkonjica.com)

About admin

Check Also

Гујон: Срби да провјере стање своје имовине у ФБиХ и да реагују ако је узурпирана

  Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *