Home / Pravoslavlje / Tradicija / Danas su CVETI: Jedan lep običaj donosi veliku radost

Danas su CVETI: Jedan lep običaj donosi veliku radost

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Cveti, dan kada je Isus Hrist, kako jevanđelja pišu, sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim. Tada je narod Isusa dočekao s palminim grančicama i cvećem, a ovaj događaj se svake godine proslavlja nedelju dana pred Uskrs.

Prema tradiciji srpski narod se na ovaj dan okuplja u radosti, ali bez veselja, a iako je post, dopušteno je, kao što je bilo i na Blagovesti, da se jede riba.

Običaj je u nekim krajevima da uoči praznika žene odu na livadu da naberu cveća, pa da ga stave u vodu da prenoći, a ujutru se ukućani umivaju ovom vodom. Valjalo bi požuriti jer predanje kaže da će se onom ko prvi ubere cvet jedna želja ispuniti. Veruje se da je dobro staviti i vrbovu grančicu za brz napredak, ponegde dren za zdravlje, a devojke stavljaju i ljubičice.

U Takovu je na Cveti 1815. godine knez Miloš Obrenović pozvao Srbe na ustanak protiv Turaka rečima „Evo mene, eto vas, rat Turcima“.

zena.blic.rs

About admin

Check Also

Danas Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na posljednje čudo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *