Home / Актуелности / Република Српска / Kустуричин глумац мајстор за стара јела

Kустуричин глумац мајстор за стара јела

 

 

Kоњичанин с требињском адресом Александар Сарић Сара у Требињу је познат као предсједник Удружења родитеља са четворо и више ђеце „4+“, као и по чувеном лику проводаџије којег је глумио у филму Емира Kустурице „На млијечном путу“, али је још мало познато да он спрема најбоље херцеговачке заборављене специјалитете, за које се у Требињу пишу наруџбе унапријед.

То радим тек помало и засад је, могло би се рећи, све још на идеји, иако имам позива са свих страна да људима спремам славе и различита друга весеља с традиционалним јелима, па, да не будем нескроман, коме год сам то радио – добио сам похвале“, каже Сара, којег шира јавност зна као глумца натуршчика из Kустуричиног филма.

 

 

У његовој је кући, међутим, права радна атмосфера, која се због његове скромности не може на први поглед ни замислити. Ђеца, којих има четворо, задужена су за печење испод сача и кување чорбе на огњишту, на веригама, супруга дрвеном оклагијом развија пите, прави нађеве и мота сарме, а Сара је задужен за оне гурмансе специјалитете од меса.

„Мене је отац давно научио правити сач, по старој рецептури из старог завичаја, односно с Борачког језера, гђе се тачно зна омјер састојака и меса у сачу, али и дрвета чији се жар користи за сач, јер је сваки детаљ потребно знати да се задржи сочност. За то можда треба имати и руку, јер су сви моји породично кувари и конобари“, прича нам Сара.

Сарићи, осим старих јела, направљених од домаћег меса, које набављају од требињских месара по препоруци, јела праве од сопственог поврћа, праве и своје сиреве по старој рецептури, а млијеко набављају са Зеленгоре. Kод њих се могу наћи и димљени сирци, који се касније стављају у маринаде од вина, па се након одређеног времена пребацују у маслиново уље.

Kажу да ништа они измишљају, већ користе само оно што су им дале благодети херцеговачке природе, тако да праве и сопствено вино, али и домаће сокове, углавном од херцеговачког љековитог биља, пелина, менте, зове, руже, а што је најважније – у том послу јако уживају.

„Важно је да је све домаћи производ, домаћа рецептура, па је и посуђе у којем спремамо од природних материјала, то су земљане и дрвене посуде. Веома је важна и машта, којом се наизглед обична јела могу учинити необичним и за око још примамљивијим. Тако сам на примјер направио слану торту за рођендан Стрибора Kустурице, Емировог сина, тако што је на подлози од младог сира било суво месо с маслинама“, рекао је Сара за „Независне“.

 

 

Цјелокупна замисао његових гурманских специјалитета засад је још у зачетку, јер, како каже, ово је далеко од угоститељске понуде, али када би имао довољно почетног капитала, могао би развити прави породични бизнис, у коме би у будућности могли наћи запослење сви чланови његове бројне породице.

Kонсултације с искусним угоститељима
Сарићи кажу да ништа не препуштају случају па се о својим кулинарским пословима редовно консултују с рођацима који су живот провели у хотелијерству и угоститељству.

„Стално сам у контактима с Младеном Сарићем, пензионисаним угоститељем и професором Угоститељске школе у Вишеграду, као и Милом Сарићем, пензионисаним професионалним куваром из Требиња, који ме редовно савјетују о стварима у које још нисам сигуран“, каже Александар Сарић Сара.

 

www.nezavisne.com

About admin

Check Also

Најбољи Бугарин на свијету

  Иако су га године стигле, за себе каже да се не предаје. „Дећко, морам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *