Home / Aktuelnosti / Republika Srpska / Održan pomen nastradalim Srbima iz Konjica

Održan pomen nastradalim Srbima iz Konjica

U Gacku 2.maja 0držan pomen nastradalim Srbima iz Konjica


Pomen poginulim i ubijenim Srbima iz Konjica u minulom otadžbinskom ratu (1992- 1995) održan je u porti stare crkve u Svete Trojice u Gacku, kod spomenika nastradalim konjičkim Srbima. Pomen su organizovali Udruženje Konjičana u Republici Srpskoj, sa sedištem u Trebinju, Zahumsko-hercegovačka eparhija i Opština Gacko.

Udruženje Konjičana donelo je odluku da se svake godine 2. maja obeležava stradanje Konjičkih Srba. Naime, toga dana 1992. godine pred Srpskom pravoslavnom crkvom u Konjicu ubijen je Đorđo Magazin, starac od 75 godina, ratni vojni invalid iz Drugog svetskog rata. Ubijen je dok je popravljao porušenu ogradu oko crkve. Đorđo je prva žrtva u Konjicu od sva tri naroda, na početku građanskog rata u konjičkom kraju.

Takođe, u Luci kod Nevesinja, svakog 20. aprila obeležavaće se Dan početka formiranja srpskih odbrambenih snaga na prostoru Konjic – Nevesinje, kasnije organizovanih u Drugu laku pješadijsku brigadu Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Pomenu su prisustvovali rodbina, prijatelji i poštovaoci nastradalih sunarodnika. U crkvi je služeno opelo, uz sasluženje trojice sveštenika, a potom su kod spomenika upaljene sveće i položeno cveće.

Tom prilikom prisutnima su se obratili Milan Bužanin, konjički paroh, Milan Radmilović, načelnik Opštine Gacko i Zoran Pologoš, predsednik Udruženja Konjičana u Republici Srpskoj i narodni poslanik u Skupštini ove republike.

Milan Bužanin, paroh konjički, u svojoj besedi podsetio je na stradanje konjičkih Srba. „Nikad ne zaboravimo našu braću i sestre, čija su imena uklesana na ovom spomeniku. Nikad ne zaboravimo njihovu žrtvu, ne zaboravimo njihova djela i nedajmo da propadne ono zašto su se oni borili i svoje živote položili. Zato dođite u svoja sela, ogradite i održavajte groblja, gde vaši srodnici počivaju. Oni koji su vjekovima mukotrpno radili, kuće gradili, svoja imanja širili i potomke odgajali. Velikim radom i mukom sticali su svoj imetak. Zato ih ne zaboravite ma gde da živite“.

Milan Avdalović, načelnik Opštine Gacko

„Poštovani Konjičani koji živite u Gacku i drugim mestima naše Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, evo danas dijelimo sa vama sjećanje na mnogobrojne žrtve ispisane na ovom spomeniku. Žrtve koje se pridružiše Gačanima, Nevesinjcima, Romanijcima i drugim saborcima. Pali su za odbranu vjekovnih ognjišta, za vjeru i tradiciju. Rat nismo izazvali, protjerali su nas oni koji nas progone kroz 20. vijek. Ali evo vas koji ste odlučili da ostanete u Gacku. Uspjeli smo da vam obezbijedimo novi dom. Ne pravimo nikakvu razliku između vas iz Konjica i rođenih Gačana, niti pravimo razliku među borcima koji su pali u borbama oko Konjica i onih koji su svoje živote ostavili na drugim bojištima. Sve su to naša braća i sestre koji su branili srpsku teritoriju i srpsku nejač. Mnogi su u tim borbama izgubili svoje živote. Ali preživjeli njihovi saborci nastavljaju njihova djela i zato danas imamo Repubilku Srpsku koja je rezulatat njihove i naše borbe. Njihova imena na ovom spomeniku kao i spomeniku u Luci i u vašim srcima vječno će trajati i potvrđivati njihov svijetli lik. Neka im je vječna slava i hvala“.


VIJENCE SU POLAGALI RATNI SABORCI I RODBINA POGINULIH

Udruženje Konjičana u Republici Srpskoj osnovano je pre dve godine, 12. maja na Svetog Vasilija Ostroškog, upravo ovde u Gacku, a sedište mu je u Trebinju. Za kratko vreme uspelo je da uradi mnogo na trajnom obeležavanju stradanja svojih sunarodnika. Organizator je ovogodišnjeg pomena. Organizator je i mnogih humanitarnih akcija za pomoć svom rodu i narodu. Ali isto tako ovom Udruženju se mora pomoći na više načina da istinski postane jedina i prava adresa za okupljanje konjičkih Srba u Republici Srpskoj i šire.

Zoran Pologoš, predsednik ovog udruženja, na kraju pomena se zahvalio pristunima, rodbini palih žrtva, načelniku Opštine Gacko, predsedniku Skupštine opštine Gacko. „Ovaj spomenik govori o tome koliko je velika žrtva bila srpskog naroda iz Konjica. Na ovom spomeniku su ispisana 383 imena, od toga 167 boraca Druge lake pješadijske brigade, 9 dobrovoljaca, 38 boraca ubijenih u logorima Čelebići i Musala, 12 pripadnika drugih ratnih jedinica, 24 Konjičana poginula na ratištima širom Repbulike Srpske i 136 ubijenih civila.

Danas smo se okupili ovde da obeležimo dan stradanja srpskog naroda u Konjicu. To će postati tradicija i svake godine ćemo se okupljati na ovaj dan ovde kao i 20. aprila u Luci kod Nevesinja kod spomenika palim borcima vojske RS iz Druge lake pješadijske brigade“.

Pologoš je najavio da ovo Udruženje počinje jedan veliki projekat – dugoročni posao na izradi monografije o stradanju Srba iz Konjica od njihovog dolaska u konjički kraj do poslednjeg otadžbinskog rata.


ZAJEDNIČKI SNIMAK ZA USPOMENU


Na kraju, organizatori su priredili trpezu ljubavu za sve prisutne. Bila je to još jedna prilika da se mnogi saborci sretnu posle više godina i evociraju uspomene na ratne dane i svoj zavičaj.

Izvor i foto: STARA HERECGOVINA

About admin

Check Also

Помозите у обнови конака Манастира Светог Николаја у Дражевини.

  Помозите у обнови конака Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, у Дражевини. ЖИРО …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *