Home / О Коњицу / Насељлја / Брадина / Optužnica za zločine nad srpskim civilima iz Konjica i Bradine

Optužnica za zločine nad srpskim civilima iz Konjica i Bradine

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 lica, bivših komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija, optuženih za zločine počinjene 1992. i 1993. godine nad srpskim civilima na području Konjica, Bradine i okoline.

Optužnica za zločine tereti Esada Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Јahića i Agana Ramića, saopšteno je iz Suda BiH.

 

Oni su optuženi da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba pola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela.

 

Veliki broj srpskih civila sa ovog područja nezakonito je uhapšen i odveden u logore na području Konjica, gdje je nastavljeno mučenje i zlostavljanje žrtava.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Izvor: Srna

About admin

Check Also

27 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 13 СРПСКИХ ЛОГОРАША У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ У КОЊИЦУ

27 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 13 СРПСКИХ ЛОГОРАША У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ У КОЊИЦУ ОД ХРВАТСКО МУСЛИМАНСКЕ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *