Home / Актуелности / БиХ / Pripadnik muslimanske vojske lišio slobode Srbina, pa ga zaklao

Pripadnik muslimanske vojske lišio slobode Srbina, pa ga zaklao

Policijska uprava /PU/ Trebinje dostavila je danas Tužilaštvu BiH izvještaj protiv muškarca čiji su inicijali S.Ć. iz Konjica zbog sumnje da je 1992. godine protipravno lišio slobode muškarca srpske nacionalnosti i na svirep način ga ubio.

Prema nezvaničnim saznanjima, Senadin Ćibo se sumnjiči da je 1. jula 1992. godine, zajedno sa Miralemom Macićem, u večernjim časovima slobode lišio Branka Đogića /1955./ iz sela Sitnik u opštini Konjic, a zatim ga na makadamskom putu u selu zaklao.

Macić je u međuvremenu umro.

„Prijavljeni se sumnjiči da je kao pripadnik muslimanske vojske kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u BiH na području sela Živinice, opština Konjic, 1992. godine“, navodi se u saopštenju PU Trebinje.

U saopštenju se ističe da se ovo lice sumnjiči da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na početku izbijanja oružanih sukoba na području opštine Konjic, većina sela i zaseoka na desnoj obali Neretve gdje su živjeli Srbi su popaljena, a pripadnici takozvane Armije BiH su protipravno slobode lišili oko 2.000 stanovnika, odveli ih u logore Čelebići i Musala, gdje je smrtno stradalo 178 lica, i to svi civili.

Stanovnici sela su svakodnevno bili izloženi svim vrstama maltretiranja – pljačkanju, paljenju kuća, silovanjima i ubistvima.

PU Trebinje je do sada Tužilaštvu BiH dostavila ukupno 52 izvještaja za počinjeni ratni zločin nad Srbima na području opštine Konjic.

Za devet mjeseci ove godine PU Trebinje je Tužilaštvu BiH dostavila devet izvještaja za počinjenih 18 krivičnih djela protiv 13 lica na području Mostara, Konjica i Livna.

Izvor: SRNA

About admin

Check Also

Удружење Kоњичана РС положило цвијеће и присуствовало обиљежавању 27.годишњице, још увијек, некажњеног злочина у Брадини

  Удружење Kоњичана РС положило цвијеће и присуствовало обиљежавању 27.годишњице, још увијек, некажњеног злочина у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *