Home / Aktuelnosti / Republika Srpska / Vlada Srpske ispunila obećanje: Ženama ŽRTVAMA RATA mesečna primanja

Vlada Srpske ispunila obećanje: Ženama ŽRTVAMA RATA mesečna primanja

Vlada RS usvojila je juče Nacrt zakon o zaštiti žrtava ratne torture kojim se, između ostalog, uvode prava na mesečna primanja onih osoba koje su preživele najteže oblike torture, kao i seksualno nasilje.

Za provođenje ovog zakona obezbeđen je novac u budžetu RS i to milion i 75.000 KM.

Oni koji dobiju status žrtve ratne torture mesečno će primati 120, 170 ili 298 KM. Procenjuje se da u RS ima oko 600 žrtava ratne torture, koje su nacrtom zakona raspoređene u tri kategorije žrtava seksualnog nasilja.

Žrtve će ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, banjsku rehabilitaciju, biće oslobođene plaćanja participacije, imaće pravo na podsticaje za zapošljavanje ili samozapošljavanje, kao i na psihološku zaštitu.

Predsednica Udruženja Žena žrtava rata Božica Živković – Rajilić navodi da je konačno Vlada ispravila greške, koje je Srpska pravila proteklih 25 godina prema žrtvama torture.

– Žene koje očekuju da ostvare svoja prava kroz ovaj zakon nadaju se da će on što pre biti usvojen u NS RS. Ovim zakonom dobijamo svoje mesto u društvu i nećemo više biti marginalizovana grupa, bačena po strani kao što je bilo ranijih decenija – navodi Živković – Rajilić.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštitet RS Milenko Savanović istakao je da je suština da zakon definiše žrtve torture kao posebne kategorije civilne žrtve rata i da im se regulišu određena prava.

Načelnik Odeljenja za normativno-pravne poslove u resornom ministarstvu Rada Kela pojasnila je da zakon nema diskriminatorske odredbe ni po jednom osnovu.

– Uslov za podnošenje zahteva za priznavanje statusa i prava po ovom zakonu je prebivalište u RS od najmanje tri godine pre podnošenja zahteva. Zakon definiše da je žrtva torture osoba koja je tokom ratnih sukoba u periodu od 17. avgusta 1990. godine do 19. juna 1996. godine, bila izložena nekom obliku torture – istakla je ona.

Nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu, a potom će o njemu raspravljati i poslanici Narodne skupštine RS.

Nagrada za „Nijemi krik“

Film „Nijemi krik“, Udruženja Žena žrtava rata u kojem žene pričaju svoju ispovest, osvojio je specijalnu nagradu u Štokholmu na festivalu filma.

– Kao protagonista u filmu uručena mi je zahvalnica za hrabrost. Od svih filmova koji su prikazani naš film je bio najposećeniji i najemotivniji – poručuje Živković – Rajilić.

blic.ra

About admin

Check Also

Помозите у обнови конака Манастира Светог Николаја у Дражевини.

  Помозите у обнови конака Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, у Дражевини. ЖИРО …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *