Home / Aktuelnosti / BiH / Za više od hiljadu katastarskih opština nije započeta registracija

Za više od hiljadu katastarskih opština nije započeta registracija

Nakon odgovora iz prvog dopisa otvorene su nove dileme pa je Miodrag Linta 18. decembra uputio nova pitanja Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, na koja su dva dana kasnije stigli novi odgovori od pomoćnika direktora Nedžada Pašalića.

Zbog različitih podataka koji se navode u medijima, koliko je opština obuhvaćeno Projektom registracije nekretnina?

– Projektom registracije nekretnina obuhvaćeno je 255 katastarskih opština u 63 opštine. Od navedenih 255 katastarskih opština u 33 se vrši preuzimanje katastra nekretnina u zemljišne knjige. Trenutno u 155 katastarskih opština traje ili je u toku priprema za realizaciju projekta registracije nekretnina. (Pogledaj tabelu)

Lista 155 katastarskih opština u kojima traje ili je u toku priprema za realizaciju projekta registracije nekretnina
NAPOMENA: Rok za prijavu prava na nekretnine važi najduže godinu dana od dana objave oglasa (kolona 4)​

U 67 katastarskih opština proces registracije nekretnina je završen.

Rok za prijavu prava na svoje nekretnine istekao je za 67 katastarskih opština

U okviru Projekta registracije nekretnina istekli su rokovi za prijavu prava na svoje nekretnine za katastarske opštine: Gračanica (Gračanica, Orahovica Gornja), Posušje (Čitluk, Landeke, Osoje, Bešlići, Posušje, Širića brig, Vinjani, Bašići, Vir), Tešanj (Jelah, Tešanj I, Tešanj II), Bugojno (Bugojno), Goražde (Goražde I, Goražde II), Gradačac (Mionica I, Mionica II), Mostar (Cim, Ilići), Bihać (Bihać, Bihać-grad), Tomislavgrad (Tomislavgrad, Ćavarov stan, Kolo, Kovači), Velika Kladuša (Velika Kladuša, Trnovi), Kalesija (Kalesija grad, Vukovije), Lukavac (Lukavac), Orašje (Orašje I, Orašje II), Tuzla (Tuzla IV), Živinice (Đurđevik, Živinice Donje, Živinice Gornje), Čapljina (Dretelj, Počitelj, Trebižat, Višići), Kakanj (Čatići, Doboj, Kakanj), Maglaj (Maglaj, Moševac), Zavidovići (Alići, Dubravica, Potkleče, Zavidovići), Zenica (Crkvice, Klopče), Centar Sarajevo (Sarajevo IV, Sarajevo X), Ilijaš (Ilijaš grad), Doboj-Istok (Lukavica Rijeka), Tešanj (Jevadžije, Novo Selo, Rosulje, Tešanjka), Usora (Sivša, Žabalj, Tešanjka), Tuzla (Tuzla I), Gračanica (D. Lohinja-Pribava, Donja Orahovica)

Od 33 katastarske opštine u kojima je u toku priprema podataka za preuzimanje katastra nekretnina, ili su već preuzeti podaci, za njih 15 biće objavljeni oglasi u periodu januar-mart 2018. godine. (Pogledaj tabelu).

U ovih 15 katastarskih opština veći dio upisa u nove zemljišne knjige je završen. U manjem dijelu, gdje je ostao stari premjer, biće objavljen javni oglas.

Naveli ste da u Federaciji BiH ima oko 1.800 katastarskih opština, Projekat je obuhvatio 255. Šta je sa preostalim katastarskim opštinama?

– Ranije je završena uspostava katastra nekretnina i izvršeno preuzimanje katastra nekretnina u 340 katastarskih opština. (Pogledaj tabelu)

NAPOMENA: Za ove opštine neće biti javnih oglasa, već građani ako smatraju da su oštećeni mogu pojedinačno da se obrate nadležnim zemljišno-knjižnim kancelarijama i Savezu Srba iz regiona
NAPOMENA: Podaci katastra nekretnina iz navedenih katastarskih opština su preuzeti u zemljišnu knjigu ili su u toku pripreme za preuzimanje.

Pokrenuli smo inicijativu za nastavak Projekta registracije nekretnina u dodatnih 100 katastarskih opština. Ostale katastarske opštine biće rađene kada se za to obezbijede nova finansijska sredstva.

Na koji način građani mogu da pronađu podatke o svojim katastarskim parcelama?

– Svi katastarski podaci javno su dostupni na adresi:www.katastar.ba, gdje možete odabrati opštinu i u listi opština možete vidjeti sve katastarske opštine zajedno sa njihovim nazivima. Da bi građani provjerili stanje svoje nepokretnosti, neophodno je da unesu broj katastarske parcele ili broj posjedovnog lista. Takođe, postoji mogućnost da se i neposredno kontaktiraju nadležne zemljišno-knjižne kancelarije opštinskih sudova u Federaciji BiH. (Pogledaj tabelu)

Na čekanju Glamoč, Grahovo, Drvar, Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac…
Pašalić je podsjetio da je Projekat registracije nekretnina započet u septembru 2013. godine i završava se krajem januara 2020. godine. Cilj projekta je usaglašavanje katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka u urbanim sredinama FBiH.

On je istakao da građani srpske nacionalnosti u BiH nemaju nikakvog razloga za brigu i strah zbog ovog projekta i odbacio kao dezinformaciju tvrdnju da se u FBiH ukoliko se u roku od šest mjeseci niko ne javi za registraciju nekretine, ona upisuje na državu. Pašalić je ponovio da se u cijelosti isključuje bilo kakva mogućnost upisa nekretnine na državu ako u postojećim evidencijama zemljišne knjige ili katastra država nije upisana kao vlasnik ili posjednik.

Jedna od opština u Federaciji BiH koja nije u sklopu ovog projekta je Drvar. Iz opštinske Službe za imovinskopravne i geodetske poslove ove opštine su nam rekli da bi bilo dobro da budu dio projekta ne samo zbog građana već i zbog investitora.

U narednom periodu, zavisno od finansijskih sredstava, projektom registracije nekretnina biće obuhvaćene pored Drvara i ostale opštine u Federaciji BiH: Bosansko Grahovo, Jajce, Glamoč, Kupres, Mostar, dijelovi opština Sanski Most, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ, Livno, kao i sve druge.

Za područje sarajevskih opština Hadžići i Trnovo, kao i za opštinu Visoko uspostavljen je katastar nekretnina do početka rata u BiH.

ssr.org.rs

About admin

Check Also

Којић: Тужилаштво БиХ да што прије покрене истрагу у предмету „Коњиц“

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић затражио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *