Home / Актуелности / Република Српска / Билећа: Обиљежено 30 година од оснивања Херцеговачког корпуса ВРС

Билећа: Обиљежено 30 година од оснивања Херцеговачког корпуса ВРС

У Билећи је обиљежено 30 година од оснивања Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске. Осим његових припадника данас у Билећи и бројни гости из Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Формирање Херцеговачког корпуса 19. маја 1992. године, имало је само један циљ – да се брани и одбрани Херцеговина и српски народ, истакао је бивши помоћник команданта овог корпуса, пуковник Никола Шегрт.

– Данашњи датум представља историјски датум за Херцеговину, период када је српски народ у Херцеговини имао своју војску – додао је он.

Највећи одзив у вријеме мобилизације на самом почетку Одбрамбено-отаџбинског рата био је управо у Херцеговини, прича бивши официр ове ратне војне формације, Веселин Вујовић.

– То је био изузетно храбар и одлучан корпус који је у својој ратном походу успио да сачува и територију и народ – додао је Вујовић.

Корпус је највише бројао 22.000 војника. Бранили су линију фронта дугачку више од 500 километара, а 2211 бораца дало је живот за одбрану Републике Српске.

 

 

 

Предсједник Борачке организације источне Херцеговине Слободан Илић рекао је новинарима да је формирање Херцеговачког корпуса на данашњи дан 1992. године био гарант опстанка српског народа Источне и Старе Херцеговине на својим вјековним огњиштима.

Поручено је да би положај борачких категорија требало да буде много бољи и указано на пристрасне одлуке Суда и Тужилаштва БиХ за ратне злочине.

Поводом тридесетогодишњице оснивања Херцеговачког корпуса на свечаној академији видео линком обратио се бивши командант корпуса Радован Грубач који је честитао јубилеј.

РТРС

About admin

Check Also

Обиљежен Дан страдања Срба из Коњица ФОТО)

  Данас је, као и претходних година, у организацији Удружења Коњичана Републике Српске, у цркви …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *