Breaking News
Home / Православље / Данас је Матијевдан! Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

Данас је Матијевдан! Домаћинима који данас обиљежавају Крсну Славу портал Срби из Kоњица упућује искрене честитке!

 

 

Матеј је био очевидац и свједок Исусовог живота и земаљске смрти.
Српска православна црква и вјерници данас прослављају празник светог апостола и јеванђелисте Матеја, који се у народу још назива и Матијевдан.

 

 

Матеј је био цариник и сакупљач пореза, али је на први позив Господа пуним срцем и раде воље кренуо за Христом. Он је написао и прво јеванђеље, Свето јеванђеље по Матеју, па се назива и јеванђелист Матеј. Свети Матеј је био једини од свих апостола који је био школован, па се то се огледа и у писању Јеванђеља.

Матеј је био очевидац и свједок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо. По силаску Светога Духа, апостол Матеј проповедао је Јеванђеље у Етиопији, Партији и Мидеји, ал и у Сирији и Македонији.

Занимљиво је да Управа царине Србије обележава Матијевдан као своју крсну славу још од 2001. године. И иначе овај светац сматра се заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа. Зато није ни чудо што се у народу вјерује да би на данашњи дан ваљало платити све дугове и порезе. За овога Јеванђелиста каже се да никада није јео месо, него се хранио поврћем и воћем.

 

 

Обичаји кажу да данас изговорите ову молитву и све ће вам кренути на боље:

„Усредно от митници ко звавшему владицје Христу, јавлшусја на земљи человјеком за благост, тому посљедовав, апостол избраниј јавилсја јеси и благовјестник јевангелија всељењеј велегласен. Сего ради чтима честнују памјат, твоју, Матеје богоглагољиве, моли милостиваго Бога, да грјехов остављеније подаст душам нашим.“

(МОНДО)

About admin

Check Also

Православци данас прослављају Светог Василија Острошког

  Српска православна црква данас прославља Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *