Home / Актуелности / БиХ / Којић: Тужилаштво БиХ да што прије покрене истрагу у предмету „Коњиц“

Којић: Тужилаштво БиХ да што прије покрене истрагу у предмету „Коњиц“

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић затражио је од Тужилаштва БиХ да што прије покрене истрагу у предмету „Коњиц“ јер је ријеч о класичном примјеру удруженог злочиначког подухвата.

„Републички центар ставља се у потпуности на располагање Тужилаштву БиХ, иако се плашимо, када је ријеч о правосудним институцијама на нивоу БиХ, да ово не заврши као случај Шемсудина Мехмедовића“, рекао је Којић.

Он је рекао да је потпуно јасно да је Харис Силајџић, с обзиром на функцију коју је обављао током рата, учествовао у оснивању логора на подручју Коњица и да је својим потписом давао саласност за оснивање логора.

„Ту постоји његова одговорност“, рекао је Којић.

Он је похвалио МУП Републике Српске и Полицијску управу Требиње која је доставила Тужилаштву БиХ извјештај против Хариса Силајџића у предмету „Коњиц“.

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против Хариса Силајџића због сумње да је као високи функционер такозване Републике БиХ починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју општине Коњиц од 1992. до 1995. године, сазнаје Срна.

Према незваничним сазнањима Срне, Силајџић се сумњичи да је од 1992. до новембра 1993. године у својству министра иностраних послова, а након тога до краја 1995. године у својству предсједника такозване Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу доносио одлуке о оснивању логора на подручју Коњица, Челебићи, Мусала и Брадина.

Аутор: СРНА

About admin

Check Also

Нови извјештај за ратне злочине против Нихада Бојаџића

  Требињска полиција доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против Нихада Бојаџића (57) из Сарајева, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *