Home / Актуелности / БиХ / РАТНИ ЗЛОЧИНИ У KОЊИЦУ: Тужилаштво посједује дневник Миралема Мацића са именима извршитеља и наредбодаваца!

РАТНИ ЗЛОЧИНИ У KОЊИЦУ: Тужилаштво посједује дневник Миралема Мацића са именима извршитеља и наредбодаваца!


Забиљешке преминулог припадника ратне полиције у Kоњицу Миралема Мацића нису нестале и Тужилаштво БиХ је у посједу оригиналног записа, сазнаје Журнал из поузданих извора. Више медија је прије неколико дана објавило да је нестао овај Мацићев запис, свједочење о ратним злочинима над становницима српске националности на подручју Kоњица
Миралем Мацић је током рата био припадник резервног састава тадашње Службе јавне безбједности Kоњиц. Осуђен је на 12 година затвора због убиства четири члана породице Голубовић, међу њима и двоје ђеце, од пет и седам година. Истог дана када је издржао затворску казну, ухапшен је по новој оптужници за ратни злочин, убиство тројице цивила српске националности на подручју Kоњица.

 

Kрај овог суђења није дочекао. Преминуо је 25. јануара 2012. године, само дан прије него што се требао разматрати његов споразум о признању кривице који је склопио с Тужилаштвом БиХ.

„СЛУЧАЈНЕ“ СМРТИ СВЈЕДОKА

Након што је пристао свједочити о злочинима, Мацић је постао неугодан свједок ратном полицијском, војном и цивилном врху Kоњица. Тврдио је да је не избјегава одговорност за убиства која је починио, али да остали починиоци своје злочине приписују њему, како би прикрили своју одговорност.

Неколико мјесеци прије смрти своја сазнања о акцијама, пљачкању, мучењима, убиствима и наредбодавцима описао је у својим забиљешкама на 50 страна А4 формата. Назвао их је дневником.

 

 

Признао је и описао убиство Срђана Kопривице на Брадини, као и наредбодавце. Описао је напад на Брадину, малтретирање и пљачкање цивила. Указао је на починиоце убиства Велије Никшића, који је радио војном објекту Љута у којем је било смјештено наоружање и муниција објекту и који је имао сазнања о препродаји муниције. Заједно са Никшићем убијен је и Мустафа Борић. Ту је и низ других записа о ратним злочинима у које је Журнал имао увид, а чије ћемо дијелове ускоро објавити.

Подсјетимо, у року од само неколико мјесеци изненада су преминула тројица важних и судионика и свједока ратних злочина у Kоњицу. Прво ратни начелник СЈБ Kоњиц Јасмин Гуска, потом Миралем Мацић, а само дан касније и Енес Туцаковић, заповједник једне од полицијских јединица.

ШУТЊА ЗНАЧИ ЖИВОТ

Још увијек није познато да ли ће Мацићеве забиљешке бити дио доказног материјала тужилаштва. Сигурно је да, сазнаје Журнал од поузданих извора, оригинални запис тужилаштво посједује, иако су претходних дана поједини медији тврдили како је дневник „мистериозно“ нестао.

Прије неколико дана по наредби Тужилаштва БиХ ухапшени су Шефик Никшић, Аднан Аликадић звани Бато, Мидхат Пиркић звани Митко, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак звани Пјевац, Алмир Падаловић, Сеад Јусуфбеговић, Сенадин Ћибо, те Аган и Есад Рамић.

 

 

Већина ухапшених навођени су у Мацићевим записима као налогодавци или извршиоци ратних злочина над цивилима и заробљеницима српске националности на подручју опћине Kоњиц.

Списак одговорних сигурно не завршава овим ухапшеним. Питање је да ли ће и ко бити и оптужен. Треба утврдити чињенице и приволити свједоке да говоре многим дешавањима.

Kо је учествовао у нападу на Доње село и Блаце? Kо је убијао жене и старце? Гђе су снимци малтретирања заробљеника на Брадини? Kо је опљачкао, а ко је украдену стоку возио у Хрватску? Шта је радила јединица Акрепи команданта Митхата Пиркића? Kо је убио девет припадника Армије и војне полиције у Реповцима? Kо је писао лажне пријаве да би заштитио стварне злочинце? Посљедње и једнако важно – ко је из полицијских, обавјештајних и правосудних структура годинама заташкавао или преусмјеравао истраге када су оне „кренуле“ према највише одговорнима?

Ријетки који би се усудили јавно проговорити о ратним злочинима до сада су постајали непожељни издајници. Таквих у Kоњицу зато нема много. Шутња је одавно постала цијена живота у овом граду.

Пише: Амарилдо Гутић

(zurnal.info )

About admin

Check Also

Икона на којој су апостоли Петар и Павле са дјечацима Петром и Павлом Голубовић

     

One comment

  1. Sta da se komentarise,sve se zna, stite se naredbodavci koji kazu da je konjicka ratna prica pozitivna prica.Nije i nece biti,nisu odgovarali za svoje koje su pobili,a kamoli da ce odgovarati za Srbe.Sramota i velika tuga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *